Ziarul de Duminică

Filosofia si digestia

05.11.2008, 16:30 39

Ionel Bandrabur (nascut in 1922, profesor de romana si de franceza intre 1957 si 1984 la Panciu, in prezent pensionar) este autorul unor carti inegale ca valoare, cea mai buna ramanand prima pe care a publicat-o, Fantana iadului,1971. Dupa cum reiese din luarile sale de atitudine, scriitorul are despre sine o parere mai buna decat criticii literari, carora obisnuieste sa le prevesteasca o moarte in chinuri (provocata de o boala cumplita) daca nu-l lauda destul.

Asumandu-mi riscul, semnalez banalitatile dintr-un volum de cugetari, Rasul omului, Ramnicu-Sarat, Ed. Valman, 2008, publicat in succesiunea volumului Rasul Demiurgului din 2002. Autorul este incantat de textul sau:
"Fiecare fraza a mea se remarca prin concizie, claritate, poate si eleganta, facand dovada unei indelungi si rabdatoare slefuiri."
Chiar asa si stau lucrurile, dar aceasta nu este suficient pentru ca o culegere de reflectii sa aiba valoare. Citind frazele concise, clare si poate si elegante ale lui Ionel Bandrabur gasim idei previzibile, aflate de multa vreme in circulatie, din categoria "nu-i asa ca-i asa?":
"Un om inaintat in varsta este intotdeauna debilitat fizic. Cea mai mica afectiune, chiar si o banala gripa, ii poate fi fatala.";
"Cand esti tanar, visezi si te astepti ca dragostea sa-ti aduca fericirea eterna, dar varstnicul stie ca fericirea nu exista decat in rare si norocoase clipe."; "Nu exista asociere de durata intre oameni. Foarte rar se incheaga prietenii care sa dureze o viata. Mai devreme sau mai tarziu totul e tulburat, stricat, manjit, pentru ca rautatea din mintea omului izbucneste devastator." etc.
Culmea este ca autorul insusi detesta banalitatea:
"Mi se intampla sa scriu o fraza si indata dupa aceea sa o sterg. Nimic mai deprimant in literatura decat locul comun, cliseul, banalitatea. Adevarul foarte cunoscut emana plictiseala."
Din nefericire, in carte, sunt multe fraze pe care Ionel Bandrabur a... uitat sa le stearga. Fara indoiala exista, printre insemnari, si unele care merita atentie. Insa predomina cele care seamana cu aforismele si sfaturile din almanahuri. Un ultim exemplu:
"Mancand in liniste, fara graba, mestecand prelung, ne astamparam foamea cu o cantitate mai mica de alimente si ne ajutam digestia. Este de dorit ca meniul sa inceapa cu legume si fructe, pentru ca astfel vitaminele si sarurile minerale sunt mai bine asimilate."
Mai lipsea o precizare: "Daca apar manifestari neplacute, adresati-va medicului sau farmacistului!".
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO