Ziarul de Duminică

Grafist Istanbul deschide o fereastră spre arta populară românească/ de Ziarul de duminică

Grafist Istanbul deschide o fereastră spre arta populară românească/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

11.05.2012, 00:06 84

Cu sprijinul Institutului Cultural Român Istanbul, Andrea Dezso (foto 1), designer de origine română, activ în Statele Unite ale Americii, deschide o expoziţie, susţine o conferinţă şi conduce un workshop în cadrul Grafist - Săptămâna internaţională a designului grafic la Istanbul, ediţia a XVI-a. Vernisajul a avut loc loc pe 7 mai, expoziţia rămânând deschisă până pe 30 mai 2012.

Grafisteste organizat anual începând cu 1997 de către Universitatea Mimar Sinan, Facultatea de Arte Frumoase, Departamentul de Design Grafic. Scopul Grafist este de a crea o arenă interactivă de schimb de experienţă între designeri şi studenţi în design turci şi cei de alte naţionalităţi, într-un cadru special conceput pentru acest scop. Seminariile, expoziţiile şi atelierele organizate în Săptămâna internatională a designului grafic sunt menite să faciliteze schimburi de experienţă în care participanţii au ocazia de a expune şi analiza reciproc propriile viziuni şi criterii de design. Grafist este o manifestare certificată de ICOGRADA - Consiliul international de comunicare şi design şi organizată împreună cu GMK - Societatea de Design Grafic din Turcia.

Andrea Dezso, născută la Satu Mare, trăieşte şi lucrează la New York din 1997. În momentul de faţă este conferenţiar de artă laHampshire Collegeîn Amherst, Massachusetts. Andrea Dezso călătoreşte regulat în România şi se inspiră atât din poveştile populare româneşti cât şi din arta şi meşteşugurile tradiţionale ale regiunii în care s-a născut. Lucrările artistei Andrea Dezso au fost prezentate în numeroase galerii şi muzee, incluzând: Museum of Arts & Design, New York; Rice Gallery, Houston; The Aldrich Contemporary Art Museum, Ridgefield, CT; The Fujikawa Kirie Art Museum, Japan. Mozaicul monumental de for public "Community Garden" (foto 2) pentru metroul din New York City a fost distins cu premiul "Best American Public Art" în 2007. Al doilea proiect al său de aceste dimensiuni executat din 48 de panouri din oţel va fi instalat în metroul din New York în acest an. Dezso a predat la Parsons School of Design pentru aproape o decadă, şi a lecturat extensiv în instituţii prestigioase precum MICA in Baltimore, City College in NY, the Moholy-Nagy University of Art and Design in Budapesta, Ungaria.

Prin tipul de lucrări ce vor fi prezentate în expoziţie şi prin workshop-ul ce va fi susţinut la Universitatea de Arte Frumoase Mimar Sinan Andrea Dezso va face cunoscută importanţa surselor sale de inspiraţie în actul creativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO