Ziarul de Duminică

Hong Kong la greu

01.07.2005, 20:31 19

Kung Fu la gramada vine in trena lui Shaolin Soccer (2001), cel mai mare succes de box office din istoria Hong Kong-ului si, totodata, filmul (arte martiale plus fotbal) care l-a propulsat pe Chow din randul (onorabil, oricum) de vedeta a TV & comediilor hongkongheze (a jucat in peste 50 de pelicule) in cel al superstarurilor absolute. Acest al doilea titlu - dupa acela care i-a schimbat viata, sort of - reprezinta si prima colaborare a versatilului Chow (scenarist, regizor, actor...) cu un studiou hollywoodian. Pentru cine nu stie cum functioneaza aceasta colaborare (vezi cazul John Woo), reteta este urmatoarea: se pun ochii pe un supertalent din zona - un artist care a dovedit nu doar inventivitate & meserie, ci si noroc la incasari; se ademeneste in... Est (Coasta de Vest este la est de Orientul Extrem); se pun la dispozitie casa, masa, masina & cont in banca; se asteapta (nu mult!) proiecte, desi cel mai adesea se trece rapid peste acest preambul elegant si se pune in fata supertalentului un scenariu; supertalentul accepta (cum altfel? altfel, adio casa, masa, masina & cont in banca); se produce - constiincios - un semi-flop sarguincios...

Ca nu s-a intamplat asa si cu acest Kung Fu la gramada tine de miracol, aproape. OK, nici Chow nu este Woo - adica nu porneste de la un standard atat de super-cool cum a pornit acela. Dar trebuie spus & repetat un lucru, putin cunoscut din pacate: Hong Kongul da pe-afara de cineasti extraordinari! Intamplarea face sa fi mers cativa ani la rand la "Far Est Film Festival" de la Udine, in Italia - o vitrina anuala a celor mai bune productii comerciale hongkongheze; adica nu "filme de arta", Wong Kar-wai stuff, ci foarte cinstite pelicule de gen, care aduc bani: comedii, thrillere, arte martiale etc. Ei bine, credeti-ma pe cuvant: oameni ca Woo sau - acum - Chow nu rasar din neant. Nivelul mediu al cinema-ului "made in Hong Kong" este la ultimul etaj al zgarie-norilor de pe cartile postale "made in Hong Kong". Nume precum Johnnie To, Andy Lau, Wai Keung Lau, Siu Fai Mak - pentru a nu mai pomeni de veterani ca Tsui Hark - sunt nume de cineasti (scenaristi-regizori, actori uneori) supercool-i &, unii dintre ei, deja autori-cult.

Chow reuseste insa un tur de forta (& de prestidigitatie PR!) pastrand alura generala a productiilor hongkongheze de gen - a caror caracteristica principala este, tocmai, amestecul dezinvolt al genurilor; el spune o poveste 100 % chineza avand la dispozitie efectele speciale de ultima generatie, "marca Matrix" adica. Ele au fost furnizate c/o Columbia Pictures, dar lucrul remarcabil este ca asta nu face filmul mai american, mai hollywoodian sau mai "matrixian": pur si simplu, Chow se foloseste de ele cum s-ar fi folosit, sa zicem, Nicolaescu pentru seria "Comisarilor"... Doar ca Stephen Chow este mai talentat decat Sergiu Nicolaescu.

Sincer, Kung Fu la gramada este unul din cele mai bune (& mai demente) divertismente vazute la noi de mult, muuuuuult timp: are umor (daramator - tocmai pentru ca destul de debil), cascadorii kung fu (la greu, iar unele sunt de-a dreptul uluitoare), trucuri digitale (care, din fericire, n-au cand sa devina ticuri) si o poveste (de initiere & maturizare combinata cu love story si... parabola mistica!) atat de neverosimila incat a o urmari de la A la Z trecand prin toate literele - vraiste - ale alfabetului (sau, ma rog, pictogramelor) este un gag in plus. Daca vreti sa va distrati, nebuni sa fiti s-o ratati!



* Kung Fu la gramada/Kung Fu Hustle, regia: Stephen Chow, scenariul: Stephen Chow, Tsang Kan Cheong, Lola Huo, Chan Man Cheung, cu: Stephen Chow, Yuen Chiu, Wah Yuen. Prod. Hong Kong, 2005. 95 minute. Distribuit de IntercomFilm Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO