Ziarul de Duminică

Iasii sub asediul muzelor

06.04.2007, 13:28 24

Nici nu se stinsesera bine ecourile "Sarbatorilor poeziei", care au tinut trei zile incepand cu Bunavestire, ca luni, 26 martie, Iasii au fost din nou ocupati de muze, de data aceasta ale muzicii, artelor plastice si iarasi poeziei.

La pranz, la Universitatea "Petre Andrei", in fata studentilor, cadrelor didactice si a presei, Mircea Tiberian si "complicii" sai - Suzana Fantanariu, Liviu Butoi si Ioan Es. Pop - au lansat proiectul "Dark - o altfel de carte", excelenta pilda de colaborare intre artisti si de fuziune a artelor. Seara, la clubul Faraon, Mircea Tiberian si Liviu Butoi au prezentat unui public inca si mai numeros si exploziv dimensiunea muzicala a proiectului, superbele piese de jazz simfonic compuse de cei doi mari muzicieni in marginea creatiei catorva dintre cei mai importanti poeti de astazi, de la Ion Muresan la regretatul Ion Stratan. O sugestie pentru Mircea Tiberian - o editie "populara" a cartii-obiect, pentru ca multi ieseni priveau cu jind spre minune.
Intre aceste evenimente, s-a petrecut cel de-al treilea, care se inscrie intr-o traditie locala a confluentei artelor. La Galeriile Eleusis, a avut loc vernisajul expozitiei "Un secol de pictura romaneasca", reunind circa 50 de opere ale unor pictori activi de la jumatatea secolului al XIX-lea pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Nu este vorba neaparat de marii pictori ai perioadei - desi Nicolae Darascu, Stefan Dimitrescu, Bancila sunt prezenti -, ci mai ales de cei din "planul doi", cei ce au asigurat fundalul consistent pe care au putut evolua marii protagonisti ai perioadei. Cateva lucrari sunt senzationale. Si practic necunoscute publicului larg. Selectia ii apartine criticului Pavel Susara, care a si inaugurat, cu competenta-i si farmecul binecunoscute, evenimentul si a "supravegheat" editarea albumului expozitiei. Ca de obicei la Eleusis, artele plastice nu au fost singure, ci insotite de poezie. Au fost lansate volumele bibliofile de poezie scrise de Dan Laurentiu (grafica de Constantin Baciu), Serban Foarta (desenat de Francois Pamfil) si Ioan Es. Pop (in interpretarea grafica a sculptorului Aurel Vlad). Conform declaratiei lui Emil Stratan, curatorul galeriilor si mecena al artelor, pe parcursul anului, cu prilejul vernisajelor, vor fi lansate circa treizeci de volume bibliofile, legate in lemn sau bronz si ilustrate de importanti plasticieni romani.
As mai adauga faptul ca BCU Iasi devine tot mai mult nu doar un spatiu al culturii de patrimoniu, ci si unul al culturii vii. Dupa British Council, Sala Germana, o editura, o librarie si o cafenea literara, de cateva luni, Eleusis onoreaza parterul cladirii ctitorite de Regele Ferdinand. Nu stiu cand au mai trait Iasii o asemenea zi de luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO