Ziarul de Duminică

Idei de cadouri pentru 1 martie: Ţarina fără saţ

Idei de cadouri pentru 1 martie: Ţarina fără saţ
01.03.2014, 00:00 269

O femeie iubită de Andrei Makine reînvie figura Ecaterinei a II-a, cea mai puternică femeie a lumii din secolul al XVIII-lea, cu o domnie şi biografie pline de contraste, ea însăşi personalitate contradictorie, puternică şi carismatică, fermecătoare şi manipulatoare cu bărbaţii din jur, care au iubit-o ori chiar au adorat-o, dar i-au râvnit şi puterea şi bogăţia. Cu excepţia unuia, visând să evadeze împreună într-o călătorie care să-i confunde în anonimatul altei ţări.

Autorul a ales formula-pendul între prezent şi trecut: un regizor, Oleg Erdman, lucrează o o întreagă viaţă la pregătirea unui film despre tânăra venită din spaţiul german în Rusia, prilej de a vedea răsturnările secolului al XX-ea chiar prin familia regizorului: german din Rusia, tatăl său luptă în Armata Roşie, dar este arestat ca sionist după 1948, se cufundă încet-încet în nebunie. Şi, pe urmele ţarinei, care trăieşte iubirea, dornică să se elibereze de poverile domniei, călătoreşte în Germania şi o regăseşte pe actriţa care jucase rolul ţarinei, ea însăşi fiica unui neamţ, care fotografiase din avion Leningradul sub asediu.

Arta în anii comunismului şi în anii postcomunismului este mereu supusă presiunilor, doar fascinaţia faţă de ţarină îl ajută să reziste şi să se documenteze încercând să înlăture zgura stereotipiilor. Partea cea mai palpitantă a cărţii o dau interogaţiile asupra identităţii: germanitatea ţarinei şi a familiei regizorului, depărtarea autorului însuşi de Rusia, dar continuând să scrie despre aceeaşi Rusie părăsită, poate pentru a o înţelege. În secolul al XXI-lea, după absolutismul ţarilor şi comunismul cu toate fazele lui, Rusia încă atrage, înspăimântă şi bântuie conştiinţa scriitorilor. Sufletul rusesc încă nu şi-a epuizat seducţia şi a dovedit-o faptul că O femeie iubită a fost bestseller-ul Editurii Polirom, la târgul de carte din toamnă. (Elisabeta Lăsconi)

 

Andreï Makine, O femeie iubită, traducere din limba franceză de Daniel Nicolescu, Editura Polirom, 272 pag.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO