Ziarul de Duminică

IDEI DIN VIITOR / Ce va fi in 2009

Idei in viitor / Ce va fi in 2009
06.01.2009, 16:06 52

 

La sfarsitul fiecarui an, "The Economist" publica o lucrare de referinta despre anul urmator. O cumpar de cativa ani si mi se pare un instrument foarte util pentru cine vrea sa stie pe ce lume (globala) traieste. Am citit deja jumatate din "The World in 2009", aparuta la noi la inceputul lui decembrie a.c.
In primul rand, 2009 este Anul International al Astronomiei – se aniverseaza 400 de ani de la prima folosire a unui telescop astronomic de catre Galileo Galilei.
Calendarul de evenimente arata cam asa, in punctele sale cele mai importante.
Ianuarie. Obama se instaleaza la Casa Alba. In Europa, Cehia preia presedentia U.E., iar Elvetia gazduieste, la Davos, "greii" de la Forumul Economic Mondial. Pentru prima oara in istoria sa, celebrul Raliu Dakar se muta in America Latina, prin dubla traversare a continentului, de la Atlantic la Pacific. Capitalele europene ale culturii vor fi Linz (Austria) si Vilnius (Lituania).
Februarie. Iranul aniverseaza 30 de ani de la Revolutia Islamica, in timp ce la Hollywood se acorda premiile Oscar pentru a 81-a oara. Mai avem si campionatul Mondial de schi alpin, la Val D'Is're, in Franta. In plus, Valentine's Day si Carnavalul de la Rio.
Martie. Celebra papusa Barbie implineste 50 de ani, iar lumea modei se aduna la Paris Fashion Week. Este luna in care avem Ziua Francofoniei si Maratonul Nisipurilor din Maroc – 243 de kilometri de alergat, in 6 zile, prin Sahara.
Aprilie. Ziua Pacalelilor. Alegeri generale, prezidentiale si parlamentare in Africa de Sud. Beirutul (Liban) devine a noua capitala "World Book", ales de UNESCO pentru "focusul sau asupra diversitatii culturale, dialogului si tolerantei".
Mai. La Cannes are loc celebrul festival de film, editia cu numarul 62. Rusia gazduieste concursul Eurovision. Alegeri pentru Congresul Poporului in India. Se lanseaza seria a 9-a din serialul Star Trek. Iar la Roma are loc finala UEFA Champions League.
Iunie. Votantii din cele 27 de tari ale UE aleg un nou Parlament pentru o perioada de 5 ani. Vine si Ziua Mondiala a Naturistilor, adica a nudistilor. La Venetia are loc faimoasa Bienala de arta contemporana. Termenul-limita pana la care toate statele europene trebuie sa introduca datele biometrice in pasapoartele cetatenilor.
Iulie. Suedia preia presedentia Uniunii Europene. Cursa de Tauri de la Pamplona (Spania). La Monaco, startul in Turul Ciclist al Frantei. Festivalul de la Avignon (Franta) si cel de la Baalbeck (Liban).
August. Conventia Mondiala de Science Fiction de la Montréal (Canada). Luna de vacanta in Europa. Forbes publica lista celor mai puternice 200 de femei din lume.
Septembrie. NASA va lansa in spatiu un robot-laborator stiintific ce va ateriza pe planeta Marte in perioada iulie-septembrie 2010. In acelasi timp, nava spatiala Messenger isi incepe zborul spre planeta Mercur. La New York va avea loc Adunarea Generala a ONU. Iar in Los Angeles, lumea muzicii pop va lua parte la MTV Video Music Awards.
Octombrie. Fondul Monetar International si Banca Mondiala se intalnesc in Istanbul sa discute situatia financiara a lumii. Comitetul Olimpic International va anunta gazda jocurilor olimpice din 2016 – competitori: Madrid, Rio de Janeiro, Chicago si Tokyo. Celebrul personaj de benzi desenate si de film, Asterix, implineste 50 de ani. Academia Regala Suedeza anunta premiile Nobel, iar Comitetul Nobel Norvegian anunta Premiul pentru Pace.
Noiembrie. In Singapore, Forumul Economic Asia-Pacific. Regina Elisabeta a Marii Britanii va deschide, in Trinidad-Tobago, lucrarile Summit-ul celor 53 de sefi de state si de guverne din Commonwealth. La Copenhaga se va desfasura Conferinta Internationala ONU dedicata schimbarii climei. "The Economist" va publica "The World in 2010".
Decembrie. Alegeri in Chile, Mozambic si Irak. "Oaza Marilor" (Finlanda), cel mai mare vas de croaziera construit vreodata (cost 1,2 miliarde de dolari), cu o capacitate de 5.400 de pasageri, va efectua primul voiaj. De la sfarsitul lunii, Uniunea Europeana va interzice importul de bunuri de consum care nu contin pe eticheta de indici in sistemul de masurare metric. Craciunul. Anul Nou.
Iar in viziunea celor de la "Monocle", cele 4 mari puteri "pe val" in 2009 vor fi China, Rusia, India si... Brazilia. Dar despre asta, data viitoare.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO