Ziarul de Duminică

Idolul meu, victima mea.../ de Stelian Ţurlea. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

14.11.2013, 23:54 108

Ioan T.Morar

Negru şi Roşu

Editura Polirom

„Georgian Nicolau este un tânăr promiţător: elev fruntaş al Liceului Militar din Câmpina, admirat de colegi şi apreciat de profesori, îşi doreşte cu ardoare o carieră de ofiţer. Aceasta l-ar ajuta să se rupă de trecutul său, de colonia de ţigani din care provine şi de casa mizeră în care au rămas mama şi fraţii săi. Nimeni nu-i ştie secretul şi nici nu-l poate bănui, căci Georgian are tenul deschis la culoare şi ochi albaştri şi, în plus, şi-a inventat un trecut de român. Iar visul i se îndeplineşte. Georgian urcă pe scara ierarhică, participă la cucerirea Odessei şi ajunge chiar un apropiat al idolului sau, mareşalul Antonescu.” Brusc, istoria se schimbă: eroul participă la reprimarea unui mare număr de evrei şi ţigani, după asasinarea unor ofiţeri români, e racolat de spionajul sovietic, revine în ţară cu divizia Tudor Vladimirescu şi ajunge în plutonul care îl execută pe mareşalul Antonescu, Georgian fiind cel care îi trage un glonte în cap.

 

Jay Asher, Carolyn Mackler

Viitorul nostru

Editura Leda

Traducere din engleză de Mariana Piroteală. „Un roman pentru tinerii de azi.Este anul 1996, şi nici jumătate din elevii de liceu din America nu au folosit vreodată internetul. Viaţa în cyberspace este la începuturi, iar reţelele de socializare nu există nici măcar în proiect. Şi totuşi... Emma tocmai a primit primul ei computer şi un misterios CD-ROM de la America Online. Josh este vecinul ei şi prietenul ei cel mai bun, chiar dacă din noiembrie trecut lucrurile au fost puţin cam dificile între ei. Cei doi se conectează şi se loghează...şi ajung automat pe Facebook… dar Facebook-ul nu a fost inventat încă!!! Josh şi Emma îşi privesc fascinaţi profilurile din viitor, peste cincisprezece ani. Soţii, prietenii, carierele, casele, destinele lor ─ totul este aici. Dar nu e ceea ce aşteptau ei; şi de fiecare dată când îşi deschid pagina, viitorul lor se modifică.”

 

Maxim Blum

O junglă ca toate celelalte

Editura Humanitas

Volumul a câştigat Concursul de debut Literar UniCredit, ediţia a V-a, 2012, al Editurii Humanitas. Autorul s-a născvut la Ploieşti, în 1974. Cartera cuprinde treispezece povestiri „bine strunite, care evoluează, cu o anumită graţie a schimbării de sens, între parabola şi anecdota politică, între fabula livrescă şi falsa biografie, între schiţă şi poemul oniric. Toate aceste istorii stranii aparţin unui miniaturist al prozei scurte.” – Marius Chivu

 

Tom Rachman

Imperfecţioniştii

Editura Humanitas fiction

Colecţia „Raftul Denisei”. Traducere din engleză de Eduard Bucescu. Roman de debut care a cunoscut un imens succes de public şi de critică la apariţie, în aprilie 2010. Două luni mai târziu, drepturile de ecranizare au fost cumpărate de casa de producţie a lui Brad Pitt. Un roman care descrie vieţile imperfecte ale ziariştilor. În 1953, Cyrus Ott, un excentric om de afaceri american, înfiinţează la Roma, pe Corso Vittorio, un ziar de limba engleză. Datorită unor oameni dedicaţi, mica publicaţie va cunoaşte adevărate perioade de înflorire şi va ajunge să aibă cititori pe tot mapamondul. Dar acum ne aflăm în anul 2004 şi ziarul nu a putut să ţină pasul cu schimbările erei digitale, cititorii i s-au împuţinat considerabil şi conducerea Grupului Ott intenţionează să reducă din personal.

 

Cees Nooteboom

Philip şi ceilalţi

Editura Univers

Traducere din neerlandeză şi note Luminiţa Bobu. Cees Nooteboom (n. 1933) a debutat în 1955 cu romanul de faţă, „Philip şi ceilalţi”. Opt ani mai târziu, a publicat „Cavalerul e mort”, un scurt roman borgesian despre un scriitor care se sinucide, lăsându-i manuscrisul cărţii sale neterminate unui alt scriitor, care la rândul lui repetă istoria. Următorul roman, „Ritualuri”, a fost cartea care l-a consacrat cu adevărat pe Cees Nooteboom, distinsă cu Pegasus Prize. Cees Nooteboom a primit numeroase premii literare şi a fost de multe ori menţionat ca un candidat la Premiul Nobel. „Devenit un clasic al literaturii neerlandeze, Philip şi ceilalţi este romanul iniţiatic al călătoriei unui tânăr care porneşte în căutarea unei fete sau a unei poveşti, într-o lume în care realul şi oniricul se întrepătrund până la confuzie.”

 

Will Adams

Codul lui Alexandru

Editura RAO

„Cel mai misterios războinic din istorie. Mormântul său legendar, o minune a lumii antice, părea dispărut pentru totdeauna. Dar o echipă de muncitori a deschis intrarea intr-o catacombă din Alexandria, declanşând astfel o cursă pe viaţă şi pe moarte pentru dobândirea celei mai mari comori a tuturor timpurilor. Daniel Knox este un egiptolog căzut în dizgraţie, pe care fascinaţia pentru Alexandru cel Mare şi mormântul acestuia l-ar putea costa viaţa. Deja fugind ca sa scape de răzbunarea unui armator grosolan pentru care lucrase ca scafandru şi cu care avusese un conflict, câştigarea acestei curse ar putea fi şansa lui de a rămâne în viaţă. Oricum există şi alte persoane pe urma comorii, iar acestea nu s-ar da în lături de nimic pentru a şi-o adjudeca...”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO