Ziarul de Duminică

In cautarea autorilor pierduti...

09.06.2004, 00:00 25



Licitatiile de arta sunt o modalitate de supravietuire a artistilor, de a le extinde longevitatea prin dialog, aproape permanent pentru unii, cu posteritatea. Cel mai interesant este cazul artistilor ce s-au stins in ultimii zece, douazeci de ani. Pentru ei se organizeaza cu greu expozitii si raman in lumea artistica prin colectionari. Ajung sa fie expusi, ocazional, doar la licitatiile de arta. Iata una dintre mizele culturale ale comertului cu antichitati.



In Romania, casele de licitatii au ales sa scoata la vanzare aproape exclusiv artisti care au trecut pragul vietii. In primul rand pentru a-si usura demersul comercial si apoi pentru a evita conflicte legate de drepturile de autor. Cele mai cautate sunt creatiile artistilor care inca din timpul vietii au avut comenzi, si-au vandut bine lucrarile si au ramas definitiv in constiinta publicului. Dar, uneori, pe oferte figureaza nume cunoscute doar de specialisti, uitate de marele public, chiar si de unii colectionari. Nu au cote rasunatoare, desi prin realizarile lor merita sa fie uneori chiar in topuri, si in nici un caz nu trebuie uitati. Dar, in comertul cu arta, un artist poate deveni mai interesant cu cat a trecut mai mult timp de la moartea sa. Sau are o crestere de cota, o recunoastere a valorii prin organizarea de mari expozitii si, eventual, inscrierea pe liste de patrimoniu. Este notoriu cazul lui Mattis-Teutsch, care a fost preluat de curatorii si istoricii de arta maghiari si a ajuns in doi ani un artist de top cu tablouri vandute cu zeci de mii de dolari.



Exista artisti romani care mai au "dialog" cu amatorii de arta, exclusiv prin scoaterea la licitatie a unora dintre lucrarile lor. Este mai ales cazul artistilor care au trecut pragul vietii in anii '80 sau '90. Pe lista sunt nume importante, artisti care ar trebui sa existe in continuare pe afisele muzeelor: Ion Bitzan (1924-1998) sau Florin Niculiu (1928-1997), Vasile Kazar (1913-1998) sau Spiru Chintila (1921-1985), Horia Bernea, Ion (Alin) Gheorghiu, Ion Popescu Negreni. Plus o serie de artisti ale caror lucrari se vand aproape la fiecare licitatie : Corneliu Baba, Constantin Piliuta, Ion Pacea, Ion Musceleanu etc.



Nu discutam aici despre valoarea artistica a lucrarilor. Merita scos in evidenta faptul ca, prin expozitiile care se organizeaza inaintea licitatiilor de arta, sunt "scosi la lumina" pictori, sculptori, graficieni importantI, care altfel ar ramane uitati. Cu singuranta nu se vand lucrari dintre cele mai valoroase, care, este de presupus, au fost achizitionate de muzee in timpul vietii artistilor sau se afla pe mana unor colectionari foarte severi cu achizitiile lor. Fie si printr-un mic crochiu care apare deodata pe piata de arta, "numele artistului ocoleste uitarea", iar cota lui poate creste.



Sa ne amintim de una dintre ultimele expozitii ale lui Ion Bitzan, din sala ronda de la Teatrul National, in 1993. O expozitie de carti-obiecte, de ansambluri din cartoane imbibate in cerneluri, elemente de insectar, vechituri aduse din nou la viata, obiecte sculpturale foarte impresionante. Greu de crezut ca vreunul dintre acele obiecte va ajunge pe linia comerciala. Dar exista desenele lui Bitzan, din perioada de tinerete cand cauta peisaje, sau din anii cand studia anatomia, sau paginile pe care a exersat scriituri vechi, ori ilustratiile de carte. Lucrari aparent marunte, care ajung sa se vanda cu cateva sute de euro, lucrari necunoscute marelui public si care nu sunt uitate cel putin de catre colectionari, prin ciclul firesc al licitatiilor.



Despre Spiru Chintila mai vorbeste doar sotia sa, care pastreaza atelierul cu lucrarile asa cum le-a lasat maestrul. Ion Popescu Negreni, un artist-profesor apreciat foarte mult pentru tinuta sa morala, pentru etica artistica pe care a promovat-o. Florin Niculiu, prietenul grupului de la Anastasia, un artist de mare modestie, care s-a stins in 1997, si nu a mai avut de atunci nici o aparitie pe simeze. O prima lucrare a lui aparuta la licitatie a fost evaluata la 375 euro. Horia Bernea si-a cucerit o cota importanta inca din timpul vietii. Tablourile lui sunt vandute in multe colturi ale lumii. Unul dintre celebrele sale "Dealuri", o lucrare din 1963, la licitatie a fost estimata la 540 euro. La ultima licitatie organizata de Casa Monavissa au fost expuse lucrarile a doua pictorite ramase necunoscute; Riza Propst Kraid (1893-1983), fosta profesoara, care a emigrat la un moment dat in Israel, unde a reusita sa aiba o cariera importanta, si Titina Calugaru (1911-1973), nume cu rezonanta in zona avangardei.



Cu lucrarile scoase la licitatie in ultimii ani, semnate Ion Pacea, Constantin Piliuta, Corneliu Baba sau Ion Musceleanu, s-ar putea organiza expozitii impresionante. Dar aceste lucrari apar, sunt expuse cateva zile si apoi revin in intimitatea unei colectii particulare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO