Ziarul de Duminică

Istoria artei romanesti

Istoria artei romanesti
22.10.2008, 16:57 361

O intreprindere temerara - si criticul de arta o recunoaste de la bun inceput: "N-au fost multe incercari de a cuprinde fenomenul respectiv in totalitate. S-au publicat, in schimb, sinteze si monografii deosebit de valoroase asupra unor segmente importante, dar restranse la anumite epoci, zone geografice, arte, stiluri, genuri artistice, personalitati". Vasile Florea isi ia anumite precautii: spune ca spera sa prezinte o imagine autentica, sugestiva si cuprinzatoare a artei romanesti; precizeaza ca, neavand pretentia de a alcatui un manual, a dorit sa faca accesibil materialul tratat printr-o sistematizare cat mai judicioasa; a recurs la o schema simpla care exclude tratarea separata pe provincii istorice (metoda adoptata anterior de Vasile Dragut); n-a facut vreo ierarhie rigida a artelor, dand prioritate cand uneia, cand alteia; n-a rezervat o sectiune aparte artei populare, cum se obisnuia; accepta ca, in mod fatal, va fi facut multe omisiuni, voite sau involuntare.

Volumul este impartit in patru mari capitole: Arta veche pe teritoriul Romaniei (cu doua subcapitole), Arta romaneasca medievala (cu patru subcapitole), Arta romaneasca in epoca de tranzitie de la medieval la modern (cu doua subcapitole) si Arta romaneasca moderna. Cercetarea se opreste, din pacate, la al doilea Razboi Mondial; lipseste adica o jumatate de secol, in mod sigur perioada asupra careia cititorul e foarte avid de o prezentare dupa reconsiderari absolut necesare. Ca si in alte arte, in cele vizuale ideologicul a modificat si-a ascuns valorile decenii la rand.
Dincolo de volumul de informatii coplesitor (firesc in cazul unei istorii), cartea lui Vasile Florea mai are un mare merit: introduce in circulatie nume de artisti pe care istoria de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial le ignora - si asupra acestui aspect insistam. Avangarda este bine reprezentata, pana la un punct. In plus, cartea, bogat ilustrata, extinde cercetarea si asupra unor opere din stanga Prutului. Despre opiniile criticului ii lasam pe colegii sai, mai in tema, sa se pronunte. Oricum, Vasile Florea isi avertizeaza cititorul: "O asemenea imagine nu este singura posibila. Alti autori ar putea sa prezinte imagini de ansamblu diferite, sa distribuie altfel accentele si sa propuna o alta scara de valori". Deocamdata, aceia nu si-au scris istoria. (S.T.)
 
Istoricul
Nascut in 1931, Vasile Florea este membru al Sectiei de Critica a Uniunii Artistilor Plastici. A publicat numeroase carti, studii, prefete si articole privind arta romaneasca si universala si a realizat mai multe monografii de artisti.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO