Ziarul de Duminică

Istoria creştinismului/ Ziarul de duminică

Istoria creştinismului/ Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

07.10.2011, 00:08 509

Diarmaid MacCulloch a scris o imensă istorie*) - peste o mie de pagini - care se remarcă prin câteva sublinieri încă din introducere: creştinismul trebuie privit ca o religie tânără, mult mai tânără decât taoismul, budismul, hinduismul, sau chiar părintele lui, iudaismul; istoria creştinismului nu poate fi o naraţiune unitară decât pentru aproximativ trei secole; în cea mai mare parte a istoriei sale, creştinismul a fost cea mai intolerantă dintre religiile lumii, străduindu-se din răsputeri să-şi elimine concurenţii. O Istorie cuprinzătoare, captivantă, considerată un titlu de referinţă în domeniu.

Unde începe creştinismul, în Atena, la Ierusalim sau la Roma? Cum au apărut şi s-au diferenţiat primele crezuri ale Bisericii? Cum s-au cristalizat principalele tradiţii creştine şi cum s-a răspândit mesajul lui Iisus până în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii? Diarmaid MacCulloch răspunde acestor întrebări şi multor altora. Unele episoade ale acestei istorii complexe, precum confruntările şi convertirile ce au însoţit răspândirea creştinismului în Asia Centrală şi de Est sau în Africa, sunt puţin cunoscute. Altele, ca lupta Părinţilor Bisericii împotriva gnosticismului, naşterea monahismului, Reforma şi Contrareforma, sunt cunoscute, dar apar acum într-o lumină nouă. Portrete ale unor personalităţi neobişnuite - sfinţi, eretici, regi, cruciaţi - şi digresiuni în care analiza subtilă se împleteşte cu umorul dau culoare discursului.

"Istoria creştinismului" constituie o sursă de informaţii noi deopotrivă pentru specialişti şi pentru publicul larg. A şi fost apreciată ca atare: "O lucrare fără egal." (Rowan Williams, Arhiepiscop de Canterbury). "MacCulloch ne oferă o expunere amplă şi obiectivă, o carte generoasă din toate punctele de vedere." (The Telegraph) "Marele merit al acestei cărţi este că descrie în detaliu anumite aspecte ale istoriei creştinismului tratate superficial în alte lucrări şi puţin familiare chiar şi publicului avizat." (Paul Johnson)

Diarmaid Ninian John MacCulloch, născut în 1951, este profesor de Istoria Bisercii la Universitatea Oxford din 1997. Deşi a fost numit diacon al Biserciii Angliei, a declinat funcţi, ca urmare a atitudinii bisericii faţă de orientarea sa sexuală - în 1976, MacCulloch s-a alăturat Mişcării Creştine Gay. A publicat mai multe volume, pentru unele dintre ele a obţinut prestigioase premii. Această Istorie a creştinismului a apărut în 2009.

*) Diarmaid MacCulloch - Istoria creştinismului. Primii 3000 de ani. Editura Polirom. Traducere de Cornelia Dumitru şi Mihai-Silviu Chirilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO