Ziarul de Duminică

Jazz de import

Jazz de import
15.06.2007, 19:50 27

All Blues de Miles Davis si concertul a inceput. POLDI Big Band - o orchestra de tineri din Tuttlingen - Germania, dirijata de Poldi Reisenauer si Big Band-ul Radio dirijat de Ionel Tudor.

Concertul a avut o tinuta artistica meritand mai mult decat publicul... "de club" strans in Studioul "Mihail Jora" al Radiodifuziunii. Conducerea muzicala a acestui Big Band german a carui medie de varsta se situeaza sub 20 de ani ii apartine lui Poldi Reisenauer, muzician de origine romana, absolvent al Conservatorului bucurestean si stabilit in Germania din 1986. Un alt nume ce provine din Romania este semnatarul aranjamentelor majoritatii pieselor abordate de POLDI Big Band in recitalul de la Bucuresti si anume Peter Herbolzheimer.
Altfel, desi se presupune ca POLDI Big Band are o componenta in continua schimbare (din cauza profilului de orchestra de elevi si studenti), soundul unitar este unul dintre aspectele cele mai frapante la o prima auditie. Sectia ritmica exceleaza prin siguranta si omogenitate (chiar si atunci cand basistul titular este inlocuit de un basist de 15 ani, pentru una din piese), iar swingul conditie esentiala pentru performanta jazzistica domina intreaga reprezentatie.
Solistii, toti componenti ai orchestrei aparuti pe rand in fata ansamblului, au avut evolutii de niveluri diferite, toate solo-urile fiind insa caracterizate printr-o vizibila grija pentru detaliu. Rigoarea scolilor de jazz din vestul Europei - ca sa nu mai vorbim de cele de peste Ocean - fata de actul improvizatoric, privit nu ca suma de performante sportive in domeniul tehnicii instrumentale, ci ca mod de exprimare efectiva a gandirii muzicale, ii marcheaza pe studenti chiar din primul trimestru de studiu. Legile de fier ale improvizatiei sunt inoculate tinerilor aspiranti la arta jazzistica, incalcarea lor in mod constient fiind de neconceput. Iar contactul pe care l-am avut live cu aceasta orchestra "de scoala" ne-a demonstrat cat de important este ca si jazzul sa fie invatat precum muzica clasica.
POLDI Big Band s-a aflat in turneu in Romania, unde a sustinut primul concert in 28 mai la Sibiu (unde a fost programata o serie de 6 concerte sub genericul Atrium Classic Cafe Jazz Nights), traseul lor muzical de nu mai putin de 11 recitaluri trecand ulterior prin Avrig, Timisoara, Brasov si, evident, Bucuresti. Concertul a incheiat stagiunea realizata de Radio Romania Cultural in coproductie cu Formatiile Muzicale Radio, serie in care, din octombrie 2006, in fiecare luna, Big Band-ul Radio dirijat de Ionel Tudor si, alaturi de ei, bine cunoscutul comentator de jazz Florian Lungu au prezentat publicului solisti sau compozitori romani de jazz, alternand muzica si interviul live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO