Ziarul de Duminică

Jean Cheller iese din topuri

Jean Cheller iese din topuri

Jean Cheller: Peisaj de iarna, estimat 3.000 euro, adjudecat 7.500 euro

15.06.2007, 18:41 755

Pictorul-fenomen al pietei de arta din ultimii ani, Jean Cheller, rateaza topurile in 2007. Timp de patru luni, picturile lui au lipsit de la licitatiile de arta. Intre timp, topul casei de licitatii Monavissa, unde Cheller ocupa doua pozitii, a ajuns sa fie dominat de Grigorescu, Tonitza, Aman, Luchian cu preturi de trei, cinci, chiar de opt ori mai mari decat cele obtinute de Jean Cheller.
Sa fie vorba de o decadere a lui Cheller pe piata? Mai degraba de o revenire la o ierarhie mai aproape de performantele artistice. Fenomenul Cheller a existat: dintr-un artist semianonim, "necunoscut", ale carui lucrari se vindeau cu cateva sute de euro/dolari in anii '90, a ajuns sa anime piata de arta incepand cu 2004 si sa devina un favorit al preturilor de multe mii de euro. Cota lui a crescut de peste zece ori. Varful de cota: Ulcele cu flori, adjudecat cu aproximativ 14.000 de euro.
Intr-un clasament al vanzarilor dupa sumele adunate de artisti, Cheller s-a pozitionat in 2004 pe locul 7, cu aproape 40.000 euro platiti pentru sapte lucrari. In 2005, Cheller este pe locul 5, cu peste 45.000 euro incasati pe 10 lucrari, iar anul trecut, desi coboara un loc in top, pentru picturile lui Cheller s-au platit peste 50.000 euro, mai precis pentru toate cele 12 lucrari scoase la licitatii. Este evident ca, intr-un astfel de top, artistul a devansat nume grele, Pallady, Ressu, Vermont, chiar Petrascu si Grigorescu. Dar nu este nici o surpriza: au fost doar ani in care oferta de "mari maestri" a fost nesemnificativa.
Se poate spune, ce-i drept, ca au existat si unele strategii de piata, mici calcule ale unor negustori, care, in momentul in care au vazut interesul colectionarilor pentru Jean Cheller, au stiut sa il alimenteze. Ba chiar au si evitat sa scoata pe piata lucrari care sa concureze direct artistul. Practic, opera lui Jean Cheller contine doua mari teme: compozitii cu flori si peisaje cu case, urbane sau rurale. In aceste conditii, negustorii au evitat sa puna la vanzare peisaje cu case ale unor artisti cu notorietate mai buna. In paralel, a aparut primul album Cheller, o sinteza realizata de Tudor Octavian si sustinuta de o parte a colectionarilor care au investit in opera artistului.
Neoficial, a fost demontata si intriga prin care era considerat un plagiator, un imitator al contemporanilor sai, mai ales al lui Petrascu. "Socul" a fost momentul cand un "peisaj urban" de Cheller s-a vandut in aceeasi licitatie aproape dublu fata de o panza a lui Petrascu (300 milioane Cheller, 175 milioane Petrascu, plus taxe). Apoi, peste cateva saptamani, o compozitie cu ulcele cu flori s-a vandut cu 475 milioane plus taxe, aproximativ 14.000 euro (pret pornire 60 milioane), mai bine decat o guasa "spaniela" a lui Iser, 450 milioane plus taxe.
In 2007, Cheller a aparut doar la licitatiile Casei Pogany, cu doua peisaje cu case, ulei pe carton, cu preturi de pornire standard: 3.000 euro. S-au vandut cu 5.000, respective 7.500 euro. Sume care nu il readuc pe Cheller in nici un top. Nici la Pogany, nici la Alis, unde nu a fost niciodata in top 10, nici la Monavissa unde, in acest an, a fost eliminat de Tonitza, Luchian, Aman si Grigorescu.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO