Ziarul de Duminică

Joc literar de vacanta (I)

10.08.2007, 20:59 19

Dragi cititori (fara indoiala inteligenti si cu simtul umorului, din moment ce sunteti cititorii mei!), va propun, in spatiul rubricii Pe alaturi, un joc literar (pe parcursul a trei saptamani).

In fiecare numar eu reproduc o declaratie de dragoste (imaginara), iar dvs. trebuie sa ghiciti cine anume ar fi putut sa o faca. Este vorba de personalitati foarte bine cunoscute de dv. din viata publica. Le-ati auzit adeseori vorbind la televizor. Daca le ghiciti pe toate trei, veti avea din partea mea drept premiu un exemplar din Istoria literaturii romane contemporane (2,950 kg, 196 lei!) cu autograf. Iata prima declaratie.

Va cer sa ma acceptati intru dumneavoastra

Stiti prea bine, doamna, cat de degradata e societatea romaneasca in momentul de fata... Va cer imperios sa aveti constiinta responsabilitatii dumneavoastra si sa nu mariti aceasta degradare, aruncand inca un om in neantul deznadejdii.
Omul sunt eu. Sistemul meu de iluzii a functionat perfect inainte de a va cunoaste. Acum e in plina dezagregare. Si totul pleaca de la o dezastruoasa lipsa de reciprocitate a dragostei pe care v-o port. Sinele meu e indragostit de sinele dumneavoastra. Dar sinele dumneavoastra nu e indragostit de sinele meu. Dumneavoastra ma ignorati si ma mai si traduceti cu virtuozitatea cu care l-am tradus eu pe Heidegger. Erosul, va rog sa cititi cu luare aminte aceasta propozitie, are nevoie de un ethos. Nu ma dezamagiti!
Eu sunt, oricum, revoltat impotriva conditiei umane. M-am nascut fara sa fiu intrebat daca vreau sa ma nasc. Si am sa mor fara sa fiu intrebat daca vreau sa mor. Practic, ma aflu sub efectul unui contract pe care nu se stie cine l-a semnat in locul meu. Nu ma tratati si dumnea-voastra cu aceeasi indiferenta cosmica!
Pretentia mea e minima si in conformitate cu normele stilului de viata european. Vreau sa ma acceptati intru dumneavoastra, ca sa desavarsesc ceea ce savarsesc numai in imaginatie.
Pentru mine, in momentul de fata, sunteti un edificiu, pe care scrie cu litere mari "intrarea interzisa". Aceasta interdictie imi provoaca o stare de prostratie, ma face sa ma simt, pur si simplu, incremenit in proiect. Un proiect in care am incremenit in ultima vreme este acela de a trimite scrisori deschise. Redati-mi, doamna, capacitatea de a le inchide!
Eu sunt pregatit pentru intalnirea cu dumneavoastra. De cateva saptamani citesc si fisez cartile lui Bebe Mihaescu, singurul barbat din Romania care stie ce trebuie facut intr-o asemenea situatie. Acum stiu si eu. Va rog sa-mi dati voie sa experimentez ceea ce am invatat! Ajutati-ma sa ma transform dintr-un teoretician intr-un practician!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO