Ziarul de Duminică

Jocuri de-a macelul si o iubire cat lumea - II

20.05.2005, 20:20 12

Romanul lui Tudor Calin Zarojanu, Sfarsitul lumii, isi permite inca de la primele pagini sa se ia in raspar. "TV Promotion - spot 30 sec. Largirea planului de filmare: pe platou se afla o toneta la care se vinde romanul Â?Sfarsitul lumiiÂ? de Tudor Calin Zarojanu. Alpinistii se apropie, iau cate o carte si Alpinistul 1 spune: Asta-i culmea! Sfarsitul lumii, aici!." Un roman care... "a fost lansat in sfarsit ieri, la Observatorul Astronomic Bucuresti (...) in fata Observatorului era organizat un miting pro-Sfarsitul Lumii..."

Un roman care isi contine deja primele evaluari ale criticii de intampinare. Nicolae Manolescu, in Romania literara: "Este, indraznesc sa afirm, o carte care va marca istoria literaturii, o carte scrisa asa cum nu s-a mai scris, sfidand si aruncand in aer toate incadrarile cu care eram obisnuiti sa lucram pana acum. Sfarsitul Lumii nu este, asa cum ar putea parea, un roman-colaj, nici unul postmodernist sau textualist - este altceva. Si nu este o carte horror, desi la sfarsitul lecturii esti cu adevarat ingrozit".

Dan Silviu Boerescu, in Luceafarul: "...andraznesc sa spun ca, in materie de experimente literare, s-a vazut totul. Caligrame, textualism, inginerie textuala, colaj, postmodernism - totul a fost incercat (...) Exista, din pacate, si exceptii regretabile, scriitori care par sa nu le fi spus nimeni in ce an ne aflam si incotro se indreapta arta pe care sustin ca o slujesc. Un astfel de caz este cel al lui Tudor Calin Zarojanu, care a publicat de curand o carte pompos intitulata Sfarsitul Lumii, pe care, cu toata bunavointa, nu putem s-o calificam decat ca o ineptie. In cel mai bun caz, ar putea fi vorba de un delir. (...) Nu intentionez sa neg faptul ca exista in carte cateva fragmente scrise cu nerv, care reusesc sa te prinda in atmosfera tensionata a unor dezastre, naturale sau artificiale, descrise credibil (...) Recunosc, insa, ca m-a descumpanit foarte tare decizia unei edituri serioase de-a publica o asemenea maculatura".

Polirom - aceasta este editura "serioasa".

Mai departe, daca tot am ajuns la Polirom, iata un extras din cronica lui Catalin Mihuleac, mai tanarul confrate gazetar si prozator. Romanul Sfarsitul Lumii, sustine Mihuleac in Monitorul de Iasi, "nu este o carte, ci un puzzle. Senzatia pe care o ai, citind-o, este aceea ca ar trebui sa te apuci - poate chiar decupand, la modul propriu, paginile - sa reasezi fragmentele de text in asa fel incat sa ai, in final, satisfactia unui tablou coerent. Nu e vorba de preamultutilizata tehnica a jocurilor de planuri cronologice si spatiale, ci de ceva mai subtil (...) si totusi, impresia mea este ca nu asta a fost miza lui Zarojanu. Daca ar fi fost doar atat, atunci m-as simti obligat sa precizez ca ideea de carte-joc nu ii apartine lui, ci lui Mircea Nedelciu. Exista, insa, ceva mai important, ceva care - odata - se numea mesajul. Mesajul cartii lui Tudor Calin Zarojanu este ca... Ei! dar nu va pot rapi placerea sa-l descoperiti singuri!"

In sfarsit, poate abuzand de rabdarea dumneavoastra, imi ingadui sa reproduc un fragment din discursul lui Umberto Eco, in aula Academiei Romane, rostit cu prilejul acordarii Premiului Academiei romanului semnat de Tudor Calin Zarojanu: "...La inceputul anilor ''80, profesorul Solomon Marcus - caruia ii datorez, intre multe altele, si placerea de a ma afla azi aici - imi vorbise in treacat despre unul din fostii lui studenti, matematician-informatician-scriitor, care avusese nastrusnica idee de a infiinta un cenaclu de literatura in facultatea de matematica (...) Domnule Presedinte, doamnelor si domnilor, va felicit pentru alegerea facuta. Aceasta este o carte neobisnuita si, dupa ce o vom fi citit cu totii, va trebui sa stam putin de vorba despre ce urmeaza..."

Veti fi inteles ca toate aceste interventii mai mult sau mai putin parodice sunt inserturi autoironice ale autorului in corpul romanului. Efect de distantare, procedeu tipic postmodern, vor decreta teoreticienii. Cum noi suntem lectori practici, sa purcedem, insa, la citit.



*) Tudor Calin Zarojanu, Sfarsitul lumii, Editura Polirom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO