Ziarul de Duminică

Laboratorul pictorului/ de Stelian Ţurlea

Laboratorul pictorului/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

06.07.2012, 00:02 58

Marin Gherasim

Geometria magmei

Jurnal de pictor

Editura Paralela 45

Postfaţă de Gheorghe Crăciun. Textul postfeţei este preluat din volumul "A patra dimensiune" apărut tot la Editura Paralela 45, în 2003: "Marin Gherasim este un cerebral. Artiştii cerebrali obişnuiesc şi să spună, nu doar să arate, prin imagini, ceea ce gândesc. ... Câţi pictori români au lăsat în urma lor un jurnal de creaţie? În viaţă fiind, Marin Gherasim a găsit de cuviinţă să facă publice însemnările sale personale adunate de-a lungul anilor. Jurnalul lui Marin Gherasim îi va dezamăgi pe mulţi curioşi. Omul biografic se vede prea puţin aici. Jurnalul e un spaţiu de depozitare şi un mijloc de combustie uranică a lecturilor şi ideilor personale."

Volumul cuprinde şi o seamă de reproduceri din lucrările pictorului.

"Tot ce există în aceste caiete de însemnări, în acest jurnal de atelier - spune Marin Gherasim - , este o parte din substanţa care îmi hrăneşte spiritul, imaginile, mă pune în starea de a face­. (…) Caietele acestea sunt un laborator în care mă aflu în aşteptarea momentului propice. Nu ştii niciodată de unde poate veni o sugestie, nicio experienţă nu este de ignorat."

Marin Gherasim (n. 1937, Rădăuţi) a absolvit Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti în 1962. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din 1965. Între 1984 şi 1990 a lucrat ca istoric de artă la Institutul de Istorie a Artelor de pe lângă Academia Română. Lucrările sale sunt expuse în numeroase muzee din ţară şi din străinătate, activitatea sa artistică fiindu-i răsplătită, de-a lungul anilor, cu premii şi distincţii importante: Premiul pentru pictură al UAP - 1977, Premiul Ion Andreescu al Academiei Române - 1986, Marele Premiu al UAP pentru întreaga activitate - 2002, Medalia de argint la Salonul de la Grand Palais din Paris - 2006, Premiul Constantin Brâncuşi la Bienala de Artă de la Arad - 2007, Steaua României în grad de comandor şi Diploma de excelenţă şi Premiul Centrului de Cultură George Apostu din Bacău - 2008. În 1998, la Muzeul de Artă al României i-a fost vernisată o amplă expoziţie retrospectivă, iar în 2008, Institutul Cultural Român a editat un album cu opera pictorului. În anul 2012 a fost ales preşedinte de onoare al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO