Ziarul de Duminică

Literatură pentru adolescenţi/ de Stelian Ţurlea

Literatură pentru adolescenţi/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

30.03.2012, 00:05 177

În ultimii ani, adolescenţii şi tinerii din toată lumea au fost atraşi cu deosebire de romanele seriei "Amurg" - şi cele asemănătoare - care îmbinau fantezia cu poezia şi romantismul. Iată că foarte repede au apărut alţi autori de fantasy, tot cu serii de romane şi care se adresează aceleiaşi lumi. Cărţile despre care vorbim prezintă o lume distopică. Distopia reprezintă antiteza utopiei, o societate distopică se caracterizează prin prezenţa unei forme de guvernare autoritariste sau de control social. În mod cert, sunt lumi din care eroii vor să evadeze. Prezentăm în numărul de astăzi al " Ziarului de duminică" două asemenea cărţi apărute recent la Editura Litera, sub coordonarea Cristinei Vidraşcu Sturdza.

Lauren Oliver - O zi din şapte. Traducere din limba engleză de Laura Frunză. Este debutul original al lui Lauren Oliver, devenită aproape peste noapte noul nume al literaturii pentru adolescenţi. Cartea a apărut în 2010 şi este prima dintr-o trilogie distopică, cu un mesaj puternic, apreciată de cititori şi publicată deja în 23 de ţări. Este povestea unei adolescente care, după o petrecere, suferă un accident de maşină şi moare, se trezeşte a doua zi, o ia de la capăt, pentru că i s-a oferit o nouă şansă - şi tot aşa de alte şase ori. Adolescenta, elevă în ultima clasă de liceu, trăieşte aceeaşi zi de 12 februarie de şapte ori, de fiecare dată încercând să-şi salveze sufletul, dar greşeşte de fiecare dată. Poate fi povestea oricăruia dintre noi. Un final sfâşietor.

Ally Condie - Legăminte. Traducere din engleză de Laura Blebea. Allie Condie este o romancieră americană. Cartea de faţă, apărută în 2010, tot un roman de debut, premiată deja şi publicată în alte 31 de ţări, este prima dintr-o trilogie. Şi aceasta este o poveste de dragoste distopică. Tânăra eroină de 16 ani trăieşte într-o lume în care Cineva - Societatea - hotărăşte pentru toţi: ce să mănânce, cu ce să se îmbrace, cu cine să se căsătorească sau unde să lucreze. Eroina participă la Banchetul Alegerii, o ceremonie la care îl va cunoaşte pe cel ce îi este destinat. Întâmplător este un prieten pe care îl cunoaşte, dar pe cardul primit cu detalii despre partener apare chipul altui baiat, şi el ştiut. În sufletul ei încep să apară îndoielile şi întrebările. Eroina îşi va schimba alegerea, dar Societatea nu va admite, aşa încât al doilea băiat va fi exilat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO