Ziarul de Duminică

Luati-va doza de digitala!

Luati-va doza de digitala!

Nykolai Aleksander (Anglia)

18.01.2008, 23:51 70

Este prima expozitie*. Dar sa stiti ca nu e usor de ajuns la Galeria 115. E dificil si pe jos, si prin e-mail. Pe jos pentru ca, pe strada Mihai Eminescu, numerele pare de pe partea dreapta sunt mai sprintene (de pilda, peste drum de 115 se afla 142). Iar pe e-mail, dupa o atenta jurizare, au intrat doar 91 de autori din 34 de tari. Ale caror lucrari, nota bene, au fost printate cu o superimprimanta ce reda la perfectie culoarea "zugravita" de artist.
Galeria este usor insa de descoperit daca ai simtul grotescului. Alaturi se afla un magazin de "Servicii funebre complete", avand deasupra firma Nufarul. Vizavi, restaurantul Legenda. Iar pana la coltul cu Vasile Lascar, zeci de saci cu gunoaie. Tocmai de aceea, din prea mult humor veninos, strada Eminescu are farmecul ei si nu va deveni niciodata rue de Seine.
Sa revenim insa! E prima expozitie in care s-au strans aici, in singura galerie de arta digitala din estul Europei, ca intr-o adunare sectanta de visatori misteriosi, cei mai inversunati actanti ai acestei indeletniciri ce zburda pe granita dintre penel si mouse. Justin Maller (Australia), Egil Paulsen (Norvegia), Jing Zhang (China), Robert Gionea (Romania), Nykolai Aleksander (Anglia), Ruben Lopes Pires jr. (Brazilia), Oana Cambrea (Romania), Martin Bland (Anglia), Radu Pop (Romania), Pete Revonkorpi (Finlanda), Marek Haiduk (Germania), Ivo Falcao (Portugalia), Jarek Kubicki (Polonia), Mihai Pacurar (Romania), Magnus Kjall (Suedia), Lois Van Baarle (Belgia), Stefan Lucu (Romania), Ippei Gyoubu (Japonia), Dragos Strat (Romania), Ahmet Baris Vurucu (Turcia), Stefano Farone (Italia), Stefan Siru (Romania), Theo Aartsma (Olanda), Ioana Muszkievicz (Romania), Matei Branea (Romania)... Dumnezeule, nu sunt toti! Si, nu in ultimul rand, invitatul special al acestei gale, clasicul Matei Apostolescu.
Arta digitala, nascuta prin anii '50 din plictiseala unor matematicieni galgaind de formule, a ajuns astazi sa transforme orice idee intr-o compozitie grafica. Iar, cu ajutorul computerului, aplicatiilor de tot soiul, de la Adobe Photoshop la Cinema 4D, 3D Max sau Maya, prin intermedierea scanerului, tabletei grafice si a imprimantei, compozitia a devenit arta. Totul sub supravegherea microscopica a doctorilor in managementul culorii.
Sa stiti ca nu-i de gluma cu acest morb! El este PartTwo-ul acestei lumi si loveste partout. Spre exemplu, am aflat ca Umbatu Seese, tanar artist din Burkina Fasso, al carui stil se unduieste printre lianele africane si manga japoneza, nici macar nu are propriul sau computer. Lucreaza pe un Pentium 2 de la primaria din Ouagadougou. Ceea ce inseamna, exagerand, ca prima lucrare de arta digitala se putea face, in illo tempore, si la... abac.
Insa pentru clarificari si profunzimi, dati fuga la Galeria 115 si luati-va doza de digitala. Va veti simti mai bine... Dar sa nu va opriti la Legenda!
*) Art: PartTwo, Galeria 115


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO