Ziarul de Duminică

Lucrari fundamentale

Lucrari fundamentale
04.11.2008, 16:52 23

Franz Alexander - Medicina psihosomatica. Principiile si credibilitatea ei. Cu un capitol despre Functiile aparatului sexual si tulburarile acestuia de Therese Benedeck. Prefata la editia din 1987 de George H. Pollock. Traducere din limba engleza de Iuliana Diaconu. O carte clasica in domeniu, care demonstreaza, pe baza a numeroase cercetari, importanta factorilor motivationali in aparitia unor boli somatice. Inainte de aceste cercetari, teoriile psihosomatice se bazau doar pe impresii clinice care relevau cauze vagi, nespecifice de tipul: nervozitate, suprasolicitare, personalitate instabila. Ideea inovatoare a lui Franz Alexander a fost ca fiecare boala somatica are o cauza specifica. De la ulcerul peptic si alte disfunctii gastrointestinale, Alexander isi extinde cercetarile asupra astmului bronsic, hipertensiunii arteriale, artritelor reumatice etc., stabilind pentru fiecare factorul psihic cu eficienta cauzala.

Franz Alexander a studiat medicina la Budapesta, Gšttingen si Cambridge. Se numara printre primii absolventi ai Institutului de Psihanaliza din Berlin. In 1930 se stabileste la Chicago unde isi desfasoara celebrele cercetari in psihosomatica si preda cursuri de psihanaliza. "Scrierile lui Alexander, scrie prefatatorul, despre aspectele clinice si teoretice ale interdependentelor psihomatice sunt inca folosite de studenti, profesori, cercetatori si teoreticieni din numeroase discipline. Mai cu seama primele sale descoperiri au inspirat reluarea cercetarii asupra relatiei creier-corp-minte, afect-cognitie-motivatie, avand in vedere ca noile tehnici ne-au extins intelegerea asupra comportamentului normal si patologic."
Jesse D. Geller, John C. Norcross, David E. Orlinsky - Formarea pentru psihoterapie. Perspective ale pacientului Si ale cLinicianului. Traducere din limba engleza de Tatiana Clara Ilie. O carte care prezinta interes maxim atat pentru cei care doresc sa devina psihoterapeuti, cat si pentru asociatiile profesionale de diferite orientari ale psihoterapeutilor. Psihoterapia de formare este prezentata din trei puncte de vedere: al psihoterapeutului pacient, al psihoterapeutului formator si al cercetarilor empirice. Fara a neglija aspectele teoretice ale formarii, accentul este pus pe psihoterapia de formare, considerata cea mai importanta influenta din punct de vedere profesional si uman. Aceasta carte este menita sa atinga doua scopuri principale. Primul este de a sintetiza si a explica cunostintele acumulate despre psihoterapia cu psihoterapeuti. Al doilea scop, legat de primul, este de a oferi o asistenta, testata clinic si fundamentata empiric, atat psihoterapeutilor care trateaza colegi terapeuti, cat si acelor clinicieni care cauta, la randul lor, tratament personal. Jesse D. Geller este profesor de psihologie clinica la Yale University School of Medicine si Columbia University Teachers College. John C. Norcross este profesor de psihologie la University of Scranton. David E. Orlinsky este profesor de psihologie la University of Chicago, Comittee of Human Developement.
 
Ralf T. Vogel - Psihoterapie cognitiv-comportamentala si psihanaliza. Traducere din limba geramna de Roxana Melnicu. Cele doua mari scoli psihoterapeutice (psihanaliza si terapia comportamentala) au dezvoltat in ultimele decenii teorii si modele complexe ale psihopatologiei, precum si, pe aceasta baza, o multitudine de metode de tratament al tulburarilor psihice si le-au integrat cu succes in cotidianul clinicii. Din pacate, aceasta dezvoltare s-a remarcat rareori prin schimburi regulate si raporturi pline de respect cu cealalta directie terapeutica. Insa lipsa unei perspective care sa depaseasca gardul propriei scoli, precum si numeroasele incercari de delimitare stricta si competitiva ingreuneaza, respectiv stanjenesc dezvoltarea ulterioara a psihoterapiei ca profesie si stiinta. De aceea, cartea dr. Ralf Vogel (terapeut comportamentalist si psihanalist) este o exceptie laudabila si exemplara, caci autorul incearca cu succes sa integreze cunoasterea specifica terapiei comportamentale in tratamentul psihodinamic. Ralf T. Vogel este psihanalist si psihoterapeut cognitiv-comportamental, formator si supervizor pentru ambele orientari terapeutice. Profesor universitar de psihoterapie, activeaza si la o clinica de psihiatrie si psihoterapie din Germania.
 
American Journal of Psychotherapy. Este revista oficiala a Asociatiei pentru Dezvoltarea Psihoterapiei, fondata in 1939, editia in limba romana. Apare trimestrial sub egida Editurii Trei. Din cuprinsul acestui numar: Incorporarea mintii: miscarea - continator al agresivitatii distructive; Ofera teoria atasamentului resurse noi in tratamentul pacientilor schizoafectivi?; Prezentarile de sine si dinamica statutului in psihoterapie si supervizare; Raspunsurile terapeutilor la formarea in psihoterapia de sustinere de scurta durata; Clientii din psihoterapie ca fenomene umane.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO