Ziarul de Duminică

Marele bolnav al lui Purcarete

Marele bolnav al lui Purcarete
21.03.2008, 17:04 35

Dupa cateva luni de repetitii, Silviu Purcarete a reusit sa aduca trupa de actori a Teatrului National din Craiova la temperatura necesara unui nou spectacol din dramaturgia lui Shakespeare.

Masura pentru masura a avut premiera pe 1 martie si este o fisa clinica a marelui bolnav care a devenit societatea moderna de cel putin un secol incoace, chiar daca in piesa lui Shakespeare actiunea se petrece intr-o Viena/Sodoma de altadata.
Turul de forta facut de Purcarete cu aceasta piesa transferata din registrul comediilor in catastiful dramelor negre este centrat pe problema puterii, a transmiterii acesteia de catre un Mai Stiutor (Ducele, interpretat de Ilie Gheorghe) spre un Tanar Prieten (Valentin Mihali) care va trebui sa iasa din cloaca nepatat, supravegheat de Devotatul Amic (Escalus, interpretat de Valeriu Dogaru). Ca de obicei, Purcarete este un maestru al lucrului cu imponderabilele, inregistrand, prin personaje ca Madam Overdone (Iulia Lazar) sau Pompey Buca (Nicolae Poghirc), amprenta unei epoci care traieste prin "acesti nebuni fatarnici" exasperant de vii. Insa autenticul jolly-joker al spectacolului, in ciuda travaliului justitiar care-i anima pe Duce si pe Angelo, este Lucio. Interpretat subtil de Sorin Leoveanu, cu o doza de flegma ce poate fi numai bine aruncata pe masa Ducelui travestit in neobosit codos al lui Dumnezeu, tanarul Lucio este cel care se sustrage privirii "Marelui Frate", iar uneori pare sa-l inlocuiasca. In rolul Isabella - Ana Ularu si Valentina Popa. In rolul Claudio: Adrian Andone.
Masura pentru masura este un spectacol fara eschive, in care Purcarete ne ia partasi la ceea ce poate face puterea din obsedatii efortului politic, dar si din oamenii care accepta ca aceasta sa-i aduca la stadiul de ruina.

Regizorul

Felul in care Silviu Purcarete spinteca monstrul mintii ce clameaza "masura pentru masura" dovedeste inca o data ca teatrul lui Shakespeare poate opera ca un brici al lui Occam in epoca tuturor relativismelor. Spectacolul, in care muzica lui Vasile Sirli pare sa vina din rarunchii lumii, este conceput in registrul auster-gri al unei singure suprafete, pe care muchiile altor dimensiuni aluneca la intervale regulate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO