Ziarul de Duminică

Minunata lume nouă/ de Tudor Călin Zarojanu

Minunata lume nouă/ de Tudor Călin Zarojanu

Autor: Tudor Calin Zarojanu

09.11.2012, 00:03 125

Clonarea la nivel de mamifere e un fapt consumat. S-au creat exemplare identice. Nu ştiu dacă e cineva care să înţeleagă în totalitate implicaţiile. Nu e musai să credem afirmaţiile lăudăroase - precum cele ale medicului ăla italian - conform cărora s-ar fi clonat deja oameni. Dar nici nu trebuie să luăm de bune asigurările că aşa ceva nu s-a întâmplat şi nici n-o să se întâmple prea curând. Tehnic este evident posibil. Ce mi-e oaia, ce mi-e omul? Sigur, cercetătorii susţin că scopul e nobil, să se cloneze doar organe de schimb (ne putem aştepta să apară şi magazine de profil, ca la maşini), însă nobil era obiectivul şi când au început lucrările de la Los Alamos. Să nu ne facem iluzii: dacă nu există deja, vor exista cu certitudine clone umane. Inclusiv cu amprente tactile, vocale şi oculare identice. Minunate perspective pentru infractori!

Bărbaţi care rămân gravizi şi nasc, ba încă în mod repetat, există de asemenea. Deocamdată ştim de unul, dar nu numărul e semnificativ aici. E adevărat, vorbim despre un bărbat care a fost femeie - sau invers, nu contează, căci se practică şi schimbările repetitive de sex la aceeaşi persoană, până ce în final (sau de la bun început?) avem de-a face cu un hibrid, dotat cu de toate, de la sâni la penis, să aibă omul de unde-alege, în funcţie de dispoziţia de moment.

Ce mai avem? Avem copii concepuţi în eprubetă, provenind din spermă congelată. Uneori veche de mulţi ani, ceea ce asigură inclusiv împerecheri post-mortem! Deci am putea vorbi şi de călătorie în timp. De curând, embriologul britanic Terry Leonard ne-a liniştit: biologic vorbind, embrionii rezultaţi din fecundarea in vitro pot fi îngheţaţi pentru sute de ani. Deci un copil poate fi conceput azi şi trezit la viaţă în alt mileniu. Meserie!

Mai avem "mame purtătoare" (sună a portavion) sau, mai rău (dar destul de corect), "mame surogat". Recent, am aflat că vor exista - sau există deja? - copii cu trei părinţi, mai exact cu material genetic de la trei persoane. FFM sau FMM, pentru amatorii de filme XXX. Desigur e doar primul pas către extindere. De ce nu patru, şapte sau 30 de părinţi pentru un singur biet copil? Şi, de-aici, resuscitarea eugeniei, mai ales dacă reuşim să izolăm calităţile principale ale celor treizeci: copilul va avea nasul perfect al părintelui 1, părul bogat al lui 2, forţa lui 3 etc., până la umorul lui 30. De simţul umorului sigur va avea nevoie ca să înţeleagă cine naiba este şi ce naiba caută pe această lume.

Nu e o speculaţie fantasmagorică. Deja, Organismele Modificate Genetic - celebrele OMG - sunt în farfuriile noastre, e doar o chestiune de timp pentru a se afla, ca să zic aşa, şi la celălalt capăt al furculiţei. În limba română nici măcar n-ar fi nevoie să schimbăm acronimul, pentru că OMG poate să însemne şi Oameni Modificaţi Genetic.

Este, să fie clar, şi o problemă de orgoliu: Adică nu pot io să fac chestia asta!? Exact tipul de ambiţie care a dus la "mama-record", cea care a născut la 67 de ani. Orice performanţă tehnică sau ştiinţifică are valoare în măsura în care deschide posibilităţile spre ceva pozitiv, util oamenilor. Oare ne dorim o lume în care femeile să poată naşte la vârsta senectuţii?

Perspectivele descrise de Aldous Huxley în "Minunata lume nouă" bat la uşă. Parafrazând un banc pe care nu pot să-l citez pentru că e politic incorect, în minunata lume nouă fertilizarea in vitro devine obligatorie, naşterea e o ruşine, cei care practică obiceiurile "sălbatice" sunt izolaţi într-un fel de grădină zoologică, copiii nu numai că sunt creaţi în eprubetă, dar sunt destinaţi unor categorii sociale precise (vezi procentele lui Ceauşescu, cât la sută muncitori, intelectuali, ţărani, femei, naţionalităţi conlocuitoare), fiecare lucrează fix şapte ore pe zi, după care un drog îi asigură, la alegere, odihnă, plăcere, senzaţia de concediu etc. Asta cu senzaţia de concediu îmi place la nebunie!

În "Minunata lume nouă" nu mai există cupluri, împerecherile fiind "la liber" cu orice partener de sex opus (aici - o mică scăpare la Huxley, dar să-l înţelegem, era abia 1932), iar religiile sunt anulate. Vezi recent resuscitata campanie anti-religioasă, în care un stimabil jurnalist se întreabă cum ar fi arătat istoria lumii dacă pe vremea naşterii lui Iisus ar fi existat teste de paternitate, iar cineva îi răspunde că în niciun caz n-ar mai fi stat proştii la coadă "să pupe oase de ciorbă" (sfinte moaşte).

Refren: O lume minunată în care veţi găsi nuuuumai copii…

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO