Ziarul de Duminică

Monumente disparute

03.09.2004, 00:00 20



Intre 6 si 11 septembrie, o comisie UNESCO va desfasura un control la monumente si situri care intra pe lista patrimoniului mondial. Nu ma indoiesc ca nu vor fi probleme, mai ales dupa solicitarea Ministerului Culturii ca autoritatile competente sa fie pregatite.



Asa ca rezultatul acestei inspectii, care va fi aproape fara dubiu pozitiv, e mai putin important decat reala protectie a monumentelor istorice despre care se discuta cu acest prilej. In 1990 a fost abrogata Legea Patrimoniului si stradaniile, cate vor fi existat, de a concepe o noua lege n-au dat rezultat. Abia in aceasta vara s-a publicat (dupa 50 de ani!) o lista a patrimoniului. 2.462 de pagini care impart monumentele in doua grupe: cele de importanta nationala si universala, in numar de 5.580; si cele de importanta locala, in numar de 29.404. Lista va fi actualizata o data la cinci ani. Protejarea acestor monumente se face indiferent de regimul de proprietate (public, privat sau mixt), iar lucrarile de restaurare se fac doar cu firme autorizate de Ministerul Culturii si Cultelor.



Dar, dincolo de situatia oficiala, se intrevede o alta, sumbra. Atata vreme cat nu exista si o lege cu prevederi clare, cu sanctiuni sau avantaje, domeniul ramane o Cenusareasa de care orice nou parvenit poate profita. Banii si increngatura de interese locale sufoca putinele proteste cand sunt agresate monumente pentru construirea de restaurante, vile, drumuri private. Exista o "lista a rusinii" cu 544 de monumente disparute in ultimul deceniu; dar nimeni nu a fost si nu va fi tras la raspundere. Sistemul de alocare a fondurilor pentru restaurare generaza coruptie si au existat cazuri in care banii au disparut intr-un hau, dar nimeni n-a fost tras la raspundere. Exista cazuri de ignoranta a autoritatilor locale ori de zel ideologic care au favorizat agresarea unor monumente; dar, din nou, nimeni n-a fost tras la raspundere.



La nivel central, mai multe structuri ar trebui sa aiba in grija monumentele. Dar structurile in sine, oricate ar fi, nu fac nimic doar prin simpla lor existenta. E nevoie de o lege clara; de specialisti - care nu pot aparea peste noapte si care, mai ales, trebuie platiti; de fonduri - care sunt greu de gasit intr-o societate saraca; de stimulente pentru initiativa particulara. Ce se intampla la Cetatea Rasnov, care putea fi o superba ruina in absenta initiativei particulare, pare a fi elocvent. Dar exista prea multa inchistare si birocratie la nivelul celor care ar putea urni lucrurile mai repede si care tremura de teama ca orice initiativa le-ar putea tulbura linistea si zdruncina scaunele.



Prin urmare, e vorba de un lant de cauze ce tin si de mentalitate si e posibil ca la reactualizarea "listei rusinii", peste cinci ani, sa se inregistreze un numar si mai mare de disparitii. Nimeni nu va fi tras la raspundere, pentru ca raspunderea apasa pe prea multi umeri, care nu pot fi numiti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO