Ziarul de Duminică

Norman Lewis, omul secolului XX

25.07.2008, 16:12 96

Scriitor specializat pe carti de calatorie, dar nu numai, poligam prin vocatie nu prin acte, ecologist avant le lettre, acest englez a experimentat, timp de 95 de ani tot ceea ce a fost reprezentativ pentru secolul XX.

...Chiar asa: cine a fost Norman Lewis? Sau, mai bine zis, care Norman Lewis: pictorul afroamerican (1909-1979) sau scriitorul britanic (1908-2003)? Este vorba, in fapt, de cel de-al doilea, despre care Julian Evans a scris o stufoasa biografie (The Life of Norman Lewis), recenzata in extenso de Jeremy Treglown pe entertainment.timesonline.co.uk. Adica despre acel Norman Lewis despre care Graham Greene nota ca "a fost unul dintre cei mai mari scriitori nu doar dintr-un anumit deceniu, ci din intreg secolul XX".
Nascut in Middlesex, el a luat parte la cel de-al doilea razboi mondial pe frontul italian (de unde cartea Napoli 44), dupa care a calatorit mult, incepand cu Birmania (Pamantul de aur) si Indochina (Dragonul aparent). Apoi, a cutreierat Indonezia (Imperiul de la Rasarit) si India (Zeita din stanci). Cum prima lui nevasta, Ernestina Corvaja, a fost sicilianca, tema Mafiei nu a fost nici ea ocolita in cartile lui (Onorabila societate, In Sicilia). Fascinat de diversitatea culturilor, a scris despre America Latina (Printre misionari), articolul sau din 1968 publicat in Sunday Times - Genocidul brazilian - generand o mobilizare fara precedent in favoarea micilor societati tribale din jungla Amazonului, amenintate cu extinctia din cauza expansiunii civilizatiei moderne catre zonele inca necunoscute, virgine.
Lewis nu doar a scris despre diferite zone ale lumii, ci a si trait in regiuni ca insula Sf. Caterina (din largul Tarii Galilor), Catalonia, Sicilia, Nicaragua etc. Avand o complicata viata de familie, cu mai multe relatii duse in paralel, el se impartea permanent intre mai multe resedinte, la un moment dat (in anii '40), posedand concomitent trei adrese numai in Londra.
Om de viata in toate sensurile, a baut strasnic, a fost dependent de medicamente euforizante (benzedrina, un precursor al amfetaminelor de azi), a facut copii cu toate cele mai tinere trei neveste oficiale (probabil si cu unele dintre amante), a facut adevarate pasiuni pentru gradinarit si observarea pasarilor, a dat petreceri extravagante (nu o data, ziarele au relatat despre el dansand gol pe acoperisuri), a colectionat si comercializat masini de lux (de la Bugatti la Porsche), a fost un mare pescar, a fost unul dintre pionierii scufundarilor la mare adancime, a lucrat pentru contraspionajul britanic si pentru CIA (s-a implicat in incercarea esuata de invadare a Cubei de la Golful Porcilor), a jucat un rol semnificativ in ascensiunea lui U Thant spre postul de secretar general al ONU, a vandut, ca scriitor, cateva milioane de exemplare din cartile lui s.a.m.d.
Una peste alta, nu a ratat nimic din spectacolul vietii, in variantele sale transparente sau oculte.
...Omul secolului XX? De ce nu?!?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO