Ziarul de Duminică

Numele actorului

29.02.2008, 22:10 24

Numele unui om oarecare este solidar cu corpul sau. In termeni semiotici, numele propriu este un indice, adica un semn care nu poate fi interpretat decat daca este legat fizic de referentul sau, daca este "propriu" acestuia. Cartea de identitate are, in afara numelui si a codului personal, un icon, respectiv poza posesorului. Nici aceasta nu are sens daca nu se afla "la purtator". Cand ma prezint, intinzand mana sau cartea de vizita, afirm explicit legatura intre corpul care ma poarta si numele pe care-l port. Numele de familie tine de o istorie, cel de botez, de o personalitate. Aceia care se prezinta indicand doar numele de familie sunt fie foarte modesti, pentru ca accepta sa se inscrie intr-o filiatie, fie foarte mandri, pentru ca se revendica de la o traditie. Cel care indica doar numele de botez se crede sortit unicitatii. Napoleon semna Bonaparte cat timp a fost general si prim-consul, apoi doar cu initiala N, cand s-a proclamat imparat.
Julieta lui Shakespeare credea ca numele nu are nicio importanta: doar el nu este "mana, picior sau vreo alta parte a corpului". "Oricum ai numi trandafirul, el ar mirosi la fel de frumos", argumenteaza ea, cerandu-i lui Romeo sa renunte la numele de Montagu, adica la toata istoria care le sugruma iubirea. Consecventa cu premisa ca numele nu conteaza, Julieta o extinde la nivelul tuturor semnelor. Daca "numele trandafirului" ii este indiferent, de ce s-ar feri de semnele exterioare ale mortii? Logica ei este impecabila, dar, din nefericire, periculoasa. Un savant matur, ca parintele Lorenzo, ar fi trebuit sa stie acest lucru si sa fie mai precaut cu administrarea potiunilor care dau simptome false. Se stie doar ce a urmat.
Alaturi de numele sau "propriu", actorul are mereu cate un altul, acela al personajului pe care-l joaca pe scena. El nu se prezinta, ca in viata, atasandu-si numele de corp. Trebuie sa ghicim cine este dupa felul in care i se adreseaza ceilalti. Unii autori au grija ca, macar la inceputul piesei, personajele sa se adreseze unul altuia pe nume. Altii nu le dau niciun fel de nume, indicandu-le, de pilda, ca Barbatul I, Barbatul II, Femeia etc. In piesele rusesti, adresarea protocolara, cu numele mic urmat de cel al tatalui, introduce dificultati suplimentare: Voinitki este totuna cu Ivan Petrovici, Serebreakova este, de fapt, Elena Andreevna.
Mai demult, se obisnuia ca actorul sa-si ia un pseudonim, un nume "de scena", mai sonor, care sa se imprime in memoria publicului. Marie Desmares, casatorita Chevillet, a ramas faimoasa ca La Champmesle, interpreta ideala a eroinelor lui Racine. Henriette Rosine Bernard a decis sa fie Sarah Bernhardt, iar Laurence Kerr a preferat sa i se spuna Laurence Olivier. Pe vremea cand meseria de actor nu era vazuta ca respectabila, numele de scena avea si rostul de a menaja sensibilitatile familiei. Maria Filotti povesteste ca rudele ar fi insistat sa-si ia un nume fictiv, ceea ce ea a refuzat. Astazi, prejudecatile au disparut, iar de sonoritatea numelui sau actorului putin ii pasa. Este convins ca talentul si sarguinta innobileaza chiar si nume ca Macelaru sau Bucataru.
Pendularea intre numele real, numele de scena si numele personajului este deseori derutanta pentru spectator. Cand actorul are mare succes intr-un rol, numele personajului respectiv se lipeste de el, ajungand sa-i stearga atat numele real, cat si pe cele din alte piese. Grigore Vasiliu a ramas mereu Birlic, indiferent ce a mai jucat. Chiar si elemente din costumatia personajului ajung sa fie denumite dupa numele acestuia. Dupa filmul lui Laurence Olivier, colantii de purtat iarna sub pantaloni au primit numele de "hamleti". Cel care nu-si ia nume de scena risca sa se pomeneasca cu o porecla. Aceasta este o marca de popularitate, dar, mai important, da spectatorului sentimentul intimitatii cu vedeta. Publicul care mergea sa-l vada pe Bibanu' in orice ar fi jucat discuta acum despre Pino in Eduard al III-lea.
Actorul nu trebuie sa creada, ca Julieta, ca numele nu are importanta. Pentru ca numele sa se transforme in renume, el trebuie ales cu grija, inainte ca sa apara porecla.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO