Ziarul de Duminică

O cutie in forma de inima

O cutie in forma de inima
27.06.2008, 20:54 208

Am terminat Cutia cu fantome, de Joe Hill (Tritonic, 2008) si ultima propozitie pe care mi-am notat-o in agenda a fost "Pana si multumirile sunt misto".
Fara indoiala ca, pentru multi, un motiv foarte bun de a cumpara aceasta carte este informatia ca Joe Hill este pseudonimul lui Joseph Hillstrom King, cu King de la Stephen King, ilustrul sau tata.
Dar nu numai pentru asta il iubesc cititorii pe Joe Hill. Si nu numai cititorii, ci si juriile premiilor literare. Pentru volumul 20th Century Ghosts (2005), Hill a castigat premiile Bram Stoker, British Fantasy, International Horror Guild si Crawford, toate in 2006. Asa ca, atunci cand presa americana i-a dezvaluit identitatea, era deja un scriitor de top. In 2008, Cutia cu fantome a luat deja un premiu Stoker si este nominalizat la premiile Locus. Marturisesc ca romanul "a plecat" greu. Povestea lui Jude Coyne, starul rock trecut de cincizeci de ani, colectionar de orice, debuteaza cu achizitionarea unei cutii in forma de inima care contine... o fantoma. Fantoma tatalui vitreg al unei foste iubite. Care il va bantui cale de 290 de pagini. Care il va face pe Danny, asistentul lui Jude, sa se sinucida. Care si-a propus sa-l faca si pe el sa se sinucida si, mai mult, sa-si ucida actuala iubita, pe Georgia. Daca va reusi sau nu... asta n-am s-o spun. Coyne si Georgia pleaca intr-o calatorie spre sora fostei iubite, singura in masura sa-i scape de fantoma. Este o calatorie in care il intalnesc pe cel care a molestat-o sexual pe Georgia, pe cand ea avea doar treisprezece ani. O intalnesc pe bunica ei, a carei sora o bantuie de cand a fost rapita, cu ani multi in urma. Apoi pe sora Floridei, fosta iubita, care a avut un rol in sinuciderea acesteia. Si, in final, pe tatal lui Jude, cel care l-a facut sa plece de acasa si sa-si uite numele adevarat. Pe la jumatatea cartii, totul incepe sa curga, sa se precipite, si era normal ca de-abia in aceasta parte romanul sa devina de nelasat din mana. Un punct de interes este relatia dintre starul rock si tanara lui iubita. Pentru el, ea pare una dintre multele... Iar ea... ea este o tanara indragostita de o vedeta. "Stiam ca nici unuia dintre ei nu-i pasa cu adevarat de mine, dar tie iti pasa, si tot ma faci sa am impresia ca sunt tarfa ta de doi bani". In fond, fiecare vine in aceasta relatie cu o "vina", cu un motiv, altul decat doar-indragostirea. Povestea cuplului imi pare una dintre realizarile remarcabile ale lui Joe Hill.
Dar fantoma din cutie nu e singura care il bantuie pe Coyne. Sau pe Georgia. Toate fantomele celor dragi ii bantuie pe protagonisti, toti cei ale caror morti au avut legatura cu ei: mame, tati, foste iubite, prieteni. "Pana la urma, fantomele intotdeauna te gasesc si nu ai cum sa le inchizi usa in nas. Trec prin ea fara nici o problema." Iar obsesia indusa de fantoma este ca "mortii ii trag pe vii in jos".
Ajungi la ultima pagina cu satisfactie, desi totul se intampla pe dos decat ai fi crezut, dar iti dai seama ca este exact finalul care ii trebuia romanului.
E bun acest Joe Hill, bravo lui!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO