Ziarul de Duminică

O Doamna a graficii

O Doamna a graficii
29.10.2008, 16:10 48

"Hortensia Masichievici-Misu - scrie prefatatorul Matei Stircea-Craciun - cuprinde, intr-un volum tardiv, un florilegiu semnificativ de lucrari - impliniri ale unei vieti rodnice de artist -, insotite de inspirate comentarii autoreflexive, de citate incitante, de explicatii privind dinamica unei idei dimpreuna cu constrangerile exprimarii ei sau, in fine, de relatari cu iz tehnic privind angoasele suscitate graficienei fie de capriciile cernelii, fie de cele ale hartiei." Hortensia Masichievici-Misu abordeaza cu indrazneala cele mai laborioase tehnici ale gravurii, prelucreaza metalul cu acul sau cu acizii, creeaza structuri spectaculoase pentru fiecare detaliu, incearca moduri diferite de stilizare a realului, de la cele geometrice la cele folclorice, se foloseste de simboluri pana la abstract, iar in anii din urma foloseste tehnica artei digitale. Intr-o viata de aproape un secol, atmosfera fiecarui deceniu trait si-a lasat amprenta in opera sa. Volumul reuneste lucrari selectate de pe parcursul a patru decenii si jumatate, care reusesc sa ofere imaginea unei opere autentice, lipsita de teribilisme si de o surprinzatoare varietate.

Critica a apreciat elogios creatia graficienei. Profesorul Dan Grigorescu era de parere ca Hortensia Masichievici-Misu e un "artist pentru care limbajul complex al liniei reprezinta o modalitate specifica de a comunica nu numai o stare trecatoare de spirit, ci intrebarile fundamentale ale unei constiinte tulburate de privelistea ascunsa a fortelor launtrice ale lumii de dincolo de spectacolul coplesitor al naturii". Iar Valentin Ciuca aprecia ca, prin "spiritul inventiv, dominat de spargerea limitelor realului, ale vizibilului, graficiana are elanuri vitale si solutii de a-l exprima prin intermediul artei".
 
Artista
Hortensia Masichievici-Misu s-a nascut in 1917, a urmat Dreptul (la Cernauti) si Artele Frumoase (la Bucuresti - clasa profesorului Camil Ressu) si s-a afirmat ca o inzestrata graficiana. A avut expozitii pesonale in tara si in strainatate, a primit numeroase premii si distinctii, intre care Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter, si a publicat mai multe volume de proza scurta si de desene.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO