Ziarul de Duminică

O familie artistica

07.04.2006, 00:00 29

In ambianta artistica bucuresteana sunt din ce in ce mai des intalnite cazurile de filiatii artistice. Copii mostenesc talentul parintilor care, prin educatie sistematica, ii ajuta sa-si defineasca si sa-si nuanteze vocatia.

Un astfel de "caz" il constituie cei trei artisti din familia Contras: sculptorul Aurel Contras si cele doua tinere vlastare ale sale, Bogdana - pictorita si Simion Stefan - grafician.

Recent deschisa la Galeria Simeza (martie 2006), expozitia familiei Contras este dedicata primaverii si renasterii naturii, desfasurata sub semnul unor sculpturi-simbol cu rol apotropaic care sa o fereasca de nefaste ingerinte. Parcursul expozitional, de mare rafinament, marcheaza rolul de proteguitor al manifestarii pe care si-l asuma ca un veritabil pater familiae Aurel Contras (n. 12 iunie 1938, la Catelul Romanesc, jud. Salaj). Sculpturile sale motivate de teme biblice (Crucifix, Cina cea de taina, Cearta apostolilor) sublimeaza o mentalitate rural-ortodoxa severa, caracteristica mediului transilvan, cu figuri arhetipale ce apartin unei spiritualitati satesti, unui spatiu mitic in care rudimentele unei mitologii precrestine se conjuga cu simbolistica dramatica a patimilor lui Iisus. Imaginile sunt esentializate, reduse la concept, nu numai din punct de vedere ideatic dar si tehnic, printr-un proces complex de suprapuneri, de slefuiri si grunduiri, incat au aspect de palimpsest, de obiect sacral, ce a suferit vicisitudinile timpului.

In comparatie cu aceste opere incarcate de mistica reculegere, picturile Bogdanei Contras ( n. 25 martie 1977) ne aduc in fata exploziei tineretii, a copacilor infloriti si a petelor ample de culoare. Din fundaluri puternice de rosu sau albastru, fosta eleva a lui Vladimir Zamfirescu la Universitatea de Arta din Bucuresti, scoate la lumina figuri inaripate, demoni si ingeri, ce isi irosesc parca puterile penajului suav intr-un univers cosmic convulsionat de o batalie cromatica nascuta din contraste, din consistenta si densitatea pigmentilor. Picturi precum Personaj pe fond rosu sau Zbor in vartej datate 2005 probeaza o delicatete feminina in desen si in constructia formelor, fiind sustinute de un simt pictural de exceptie, de o vigoare elementara.

La polul opus se afla lucrarile de grafica ale lui Simion Stefan Contras (n. 29 august 1981), licentiat in 2003, la Universitatea de Arta din Bucuresti, clasa profesorului Mihai Manescu. Paradis (acrilic pe hartie, 2005) are atmosfera unei lucrari simboliste, atat prin subiect (Eva in gradina Raiului), cat si prin executia prin suprafete plate, dar vibrate de culoare. Tot el prezinta si cateva lucrari executate cu condeiul in bait (aici un fel de cerneala bruna, cu pregnant efect pictural), din care amintim Fereastra (vezi foto), unde pe langa simbolistica ferestrei deschise si a pasarii-origami deslusim un gust vadit pentru opera lui Rembrandt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO