Ziarul de Duminică

O jumătate de mileniu de istorie/ de Ziarul de duminică

O jumătate de mileniu de istorie/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

11.06.2015, 23:50 66

Alexandru Zub

Chemarea istoriei

Un an de răspântie în România postcomunistă

Editura Junimea

„De ce Chemarea istoriei? se întreabă autorul într-un Cuvânt înainte. Fiidcă momentul la care ne raportăm, un an cuprins între decembrie 1989 şi finele lui 90, constituie în adevăr o secvenţă temporală ce semnifică reînnodarea firului unei istorii pe care comunismul o abolise, brutal, cu aproape o jumătate de secol în urmă. Reîncepea într-un fel istoria.”

„Am socotit că n-ar fi inutil a aduna sub copertă unele texte subscrise de noi înşine în primul an de după răsturnarea lui Ceauşescu, interstiţiu asupra căruia s-au rostit mai ales analişti din alte discipline. Privirea unui istoric nu e poate superfluă în tentativa de a contura mai bine momentul.”

Articolele de atunci, apărute iniţial în ziare şi reviste din toată ţara, au fost grupate în două părţi: I – Mersul revoluţiei, II – Istorie şi anamneză.
 

 

Uwe Klussman, Dietmar Pieper

Domnia ţarilor

De la Ivan cel Groznic la Vladimir Putin

Editura Litera

Colecţia bestseller.Traducere din limba germană de Valentina Georgescu.

De la Ivan cel Groaznic, primul cneaz moscovit care s-a intitulat ţar în 1547, până la Nicolae al II-lea, asasinat de bolşevici în 1917, istoria Rusiei a fost marcată de domnia ţarilor, unii dintre cei mai ambiţioşi şi mai despotici conducători pe care i-a dat istoria Europei. Petru cel Mare a întemeiat Sankt Petersburg şi a deschis ţara către Europa; Ecaterina cea Mare, prinţesa germană proclamată împărăteasă în 1762, a extins imperiul şi i-a întărit statutul de mare putere; Aleksandr I Romanov a reuşit să respingă invazia lui Napoleon, fiind aclamat ca salvatorul Europei. Dar în 1917, domnia ţarilor a fost întreruptă brutal prin asasinarea familiei imperiale. După aproape o sută de ani, analiştii politici şi opinia publică au început să-l numească pe Vladimir Putin noul „ţar“ de la Kremlin, făcând aluzie la stilul lui autocrat şi dur de a conduce ţara.

Scrisă de jurnalişti ai prestigioasei publicaţii Spiegel, cartea ne oferă o incursiune de jumătate de mileniu în istoria Imperiului Rus. O spectaculoasă galerie de portrete ale celor mai importanţi ţari, dar şi a altor personaje celebre din istoria vecinului nostru de la Răsărit, de la Puşkin şi Ceaikovski la Rasputin şi Lenin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO