Ziarul de Duminică

O viata inchinata copiilor

27.06.2008, 20:43 19

A fost o vreme cand, in aceasta tara, copiii se bucurau de grija si atentia comunitatii. In fiecare targ sau comuna mai importanta, doamnele din high life-ul local se adunau in variate asociatii, care aveau drept obiectiv ajutorarea copiilor sarmani. Majoritatea acestor femei nu erau simple platitoare de acte de filantropice, ci se foloseau intai de experienta de viata sau de specialitate, si apoi urmau ajutoarele banesti. Multe dintre ele erau surori sau asistente medicale, institutoare, profesoare, doctorite etc. Neveste de liber-profesionisti, militari de cariera si mai ales de functionari de prim rang(primari, prefecti, deputati etc.). Nu le cadeau galoanele sa se ocupe de mamele analfabete care inotau in mizerie, prin lumea satelor si a targuletelor de provincie salbaticita. Exista pretutindeni o mica elita sociala, locala, foarte activa si binevoitoare fata de cei multi.
O astfel de asociatie a fost infiintata de o femeie al carei nume este cvasianonim astazi, dar pentru cei din vechiul judet Romanati a insemnat un prilej de bucurie si alinare. Societatea s-a numit "Principele Mircea", iar presedinta ei a fost Virginia Jean Popescu. Aflam din monografia judetului publicata in 1928 ca "aceasta societate a rasarit intr-o vreme de necazuri si griji pentru copiii sugaci ai celor care, dupa razboi, nu au avut cu ce sa-i creasca pe aceia care maine vor fi aparatorii scumpei noastre tari". Frumoase cuvinte. Oare ce se va intampla astazi cu "aparatorii" de maine ai bietei noastre tari, cati or mai scapa din maternitatile groazei si cati vor supravietui sclavajului impus de parintii lor care-i vand pe nimica toata?
Filiala din Caracal a societatii "Principele Mircea" a luat fiinta la 8 octombrie 1921, iar la intiativa doamnei Jean Popescu, au raspuns multe doamne din societatea targului Caracal, dintre care amintim selectiv: Elisa Dr. Tanasescu, Maria Procopiescu, Maria Zaman, Stela Demetrian, Eugenia Badescu etc. Unii dintre sotii lor, avocati si doctori, au binevoit sa-si aduca aportul benevol in cadrul asociatiei.
Printre multele activitati obstesti, membrele asociatiei au dat consultatii gratuite copiilor pana la 2 ani - fie la dispensar, fie la domiciliu - "cand se impart ajutoare: haine, rufe, lapte, zahar, orez, gris, sapun si mai ales sfaturi de cum trebuiesc ingrijiti copiii la aceasta varsta, cand sunt incercati de cele mai grele boale". Cum se adunau fondurile si materialele pentru cei neajutorati? Aflam ca "in fiecare an s-au dat baluri, s-au facut chete si s-au primit subventii, asa ca pana astazi (intre 1921 si 1928) a putut strange peste 500.000 lei, suma destul de insemnata, caci in aceasta nu intra si ajutoarele care s-au dat". Pe cand astazi se fura si din fondurile europene, adica din ce-au adunat altii pentru noi, ca sa ne ajute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO