Ziarul de Duminică

Obama s-a instalat la Cărtureşti

Obama s-a instalat la Cărtureşti
09.06.2010, 15:16 28

44! Mladin intermediază o vizită istorică

In aşteptarea unei posibile vizite a lui Barack Obama inRomânia, pictorul Valeriu Mladin a făcut un prim pas deintâmpinare, deschizând o expozitie pe această temă. Lucrarile demari dimensiuni, majoritatea pictate cu cacao, pot fi vizionate laGaleria Cărtureşti din strada Pictor Arthur Verona nr. 13,Bucureşti. Expozitia este deschisă in intervalul 4 iunie - 4 iulieşi se intitulează 44. Pe fondul marii crize mondialedeclanşate in America, alegerea unui preşedinte de culoare infruntea celui mai puternic stat al lumii a fost perceputăpretutindeni ca o biruinţă fără precedent a democraţiei şi ca oexemplară manifestare de exprimare a libertăţii. Acest fapt, unmiracol de neimaginat chiar şi numai cu o generaţie in urmă, nuputea să nu dea naştere, inclusiv in România, la reacţii in planulexpresiei artistice. Proiectul 44 este o trimitere codată incheie americană la Barack Obama: 44 corespunde numărului de ordineal actualului preşedinte, dar este şi măsura pantofului azvârlitcândva de un ziarist in direcţia predecesorului lui Obama.

Un om de neuitat: Laurenţiu Ulici

Biblioteca Municipală "Laurenţiu Ulici" din Sighetul Marmaţiei,str. Iuliu Maniu nr. 31, cod poştal: 435500, jud. Maramureş,iiinvită pe toţi cei care doresc să contribuie la editarea unuiCAIET comemorativ (Laurenţiu Ulici - 10) să trimită, până pedata de 15 septembrie 2010, pe adresa bibliotecii, un text inedit,evocator sau analitic (inclusiv fotografii) despre omul Ulici saudespre opera lui. In luna noiembrie a acestui an se implinesc 10ani de la trecerea in nefiinţă a celui care a fost criticul şiistoricul literar Laurenţiu Ulici, preşedinte al UniuniiScriitorilor din România şi senator in Parlamentul României.Adresele de email pentru mesajele electronicie sunt blu@bmsighet.ro sauvancea.echim@gmail.com.

Cum au fost vânduţi Israelului evreii români

Institutul Cultural Român din Tel Aviv organizeazaluni, 14 iunie, orele 18.30, o dezbatere pe margineacărţii "Răscumpărarea evreilor: istoria acordurilor secrete dintreRomânia şi Israel" de Radu Ioanid. Vor lua parte la discuţii dr.Radu Ioanid, istoric, Washington D.C., dr. Şlomo Leibovici Laiş,preşedinte Asociaţiei Culturale Mondiale a EvreilorOriginari din România, şi dr. Meir Rosenne, specialistin drept internaţional şi diplomat israelian. Publicată iniţial inSUA de Ivan R. Dee Publisher, sub titlul "The Ransom Of The Jews:The Story Of Extraordinary Secret Bargain Between Romania andIsrael", cartea istoricului Radu Ioanid s-a bucurat de un maresucces la publicul românesc, dovadă fiind epuizarea rapidă astocului. Tradusă in limba română de Ciprian Dumea şi MirelaMircea, cu un Cuvânt Inainte de Elie Wiesel şiIntroducere de Shlomo Leibovici-Laiş, cartea este obiectivă şitulburatoare, dezvăluind multe adevăruri ascunse despre istoriaacordurilor secrete dintre cele două ţări. Subiectul vânzăriievreilor români către Israel, tabu in perioada comunistă, a pututfi cercetat numai după declasificarea unor documente importante sauchiar a unor arhive intregi. Cartea prezintă in premieră date,situaţii, statistici referitoare la acordurile dintre România şiIsrael, in urma cărora peste 200.000 de oameni au reuşit să scapedin lagărul comunist. Nu mai puţin importante sunt dilemele moralepe care un asemena troc le presupune, dileme pe care autorul lesurprinde cu acurateţe.

De la Swing la Bossa Nova

In cadrul celei de-a treia Stagiuni Muzicale Române inPortugalia, Institutul Cultural Român de la Lisabona a prezentatdouă concerte de jazz, intitulate "De la Swing la Bossa Nova" (foto2), având-o ca protagonistă pe vocalista Irina Sârbu, acompaniatăde Trio-ul pianistului Puiu Pascu. Spectacolele au avut loc luni, 7iunie, la Muzeul Muzicii, şi marţi, 8 iunie, in AuditoriulInstitutului Franco-Portughez din Lisabona. "De laSwing la Bossa Nova" este un proiect alcătuit din piese cunoscute -jazz standards, sambe, bossa nove - şi, totodată, un omagiu adusstilului brazilian original, creat in urmă cu jumătate de secol.Apariţia bossa novei a marcat, prin utilizarea limbii portugheze, oprimă alternativă viabilă la monopolul lingvistic deţinut deengleză in istoria de până atunci a jazzului. Grupul bucureştean seremarcă prin expresivitate, capacitate improvizatorică, imaginaţie,virtuozitate tehnică solo şi de grup. Faptul că toţi cei patruinterpreţi au studii de muzică clasică amplifică orizontulde inspiraţie şi conferă fermitate edificiului melodic. Joculrelaţiilor dintre voce şi instrumente este mereu altul, astfelincât fiecare concert are statut de unicat. Un şarm aparte provinedin pasiunea şi carinho-ul cu care Irina Sârbu cântă in limbaportugheză.

Teatru pe nemţeşte

A XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineretde limbă germană (foto 4) se va desfăşura in acest an in perioada11-16 iunie. Festivalul, care are ritmicitate anuală, a luatnaştere in urma unui proiect al Fundaţiei LanduluiBaden-Württemberg pentru Cultura Şvabilor Dunăreni, fiind organizatin comun de Liceul Teoretic "Nikolaus Lenau" şi Teatrul German deStat Timişoara (TGST). Festivitatea de deschidere va avea loc va inprezenţa reprezentanţilor celor două instituţii organizatoarevineri, 11 iunie 2010, de la ora 18, in sala Teatrului German,fiind urmată de o repetiţie generală cu public a celei mai noiproducţii a TGST, Shaking Shakespeare, in regia luiRadu-Alexandru Nica. La ediţia din acest an a festivaluluiparticipă trupe de teatru de tineret de expresie germană dinUngaria, Croaţia, Germania şi România, insumând circa 200 depersoane. Pentru prima dată sunt reprezentate in festival şi grupedin ciclul gimnazial. In afară de reprezentaţiile de teatru, careau loc in sala Teatrului German, in cadrul festivalului suntprogramate workshop-uri la Liceul "Nikolaus Lenau", susţinute depedagogi de teatru şi actori din Germania şi România. Coordonareaartistică a festivalului este asigurată de actriţele Isolde Cobeţşi Dana Borteanu, de la Teatrul German de Stat Timişoara.

Expoziţiile lunii iunie la Cluj

Muzeul de Arta Cluj-Napoca găzduieşte două expozitii deexceptie, semnate de Donata Wenders si Robert Bosisio.Expozitia de fotografie "Prezenţa absentă" (foto 4) deDonataWenders a fost inaugurată pe 2 iunie si va rămânedeschisă până in 4 iulie. Donata Wenders s-a nascut la Berlin,Germania, si lucreaza in domeniul cinematografiei incepând cu anul1987, dupa studii de arta dramatica si film la Stuttgart. In anul1993 se casatoreste cu celebrul regizor de film Wim Wenders, iarincepind cu anul 1995 se dedica fotografiei, rămânând activă si indomeniul cinematografiei. Are expozitii la Santa Monica - RoseGallery - Bergamot Station, Los Angeles - Gallery of ContemporaryPhotography, Berlin - Einstein Galerie Unter den Linden, Hong Kong- Hong-Kong Art Centre si Roma, Florenta, Parma. Colectia selectatapentru Muzeul de Arta din Cluj contine 41 de lucrari din perioada1995-2010. Expozitia de pictura Robert Bosisio (foto5) a fost vernisată joi, 3 iunie, şi va rămâne deschisă pânăpe 4 iulie. Robert Bosisio (n.1963, Trodena, Italia) a urmat Scoalade arte grafice de la Bolzano, Italia si Univeritatea de arteaplicate din Viena. Bursele obtinute i-au permis sa beneficieze destagii de studiu la Berlin, Viena, Londra, New York. In perioada1987-2010 a avut peste 30 de expozitii personale in Italia,Austria, Germania si peste 60 de participari la expozitiiinternationale de grup. Incepind cu anul 2010, traieste si lucreazala Trodena, Cluj-Napoca si Berlin.

Spazi Aperti. The Vagabond Can't Draw

Din 10 iunie, Accademia di Romania din Roma deruleaza SpaziAperti 2010, manifestare artistică organizată cu suportulInstitutului Cultural Român şi sub patronajul Assessorato allePolitiche Culturali e della Comunicazione al Primăriei din Roma.Programul include diferite forme de reprezentare artistică atâtvizuală (pictură, sculptură, arhitectură şi fotografie, instalaţiişi performance), cât şi muzicală (concerte, dans). Protagoniştisunt treizeci şi patru de artişti vizuali provenind dinintreaga lume şi din academii şi institute culturale străine dinRoma. Evenimentul a ajuns la a opta ediţie. In seara de 24iunie, in incheierea Spazi Aperti va avea loc unone man show, spectacol de dans al actorului EduardGabia. In aceeaşi seară va recita actriţa Monica Samassa,interpretă in filmul Mare Nero realizat de RobertaTorre. Manifestarea Spazi Aperti 2010 are ca temă graniţa,hotarul inţeles ca loc complex in care identităţile intră inconfluenţă pentru a se amalgama sau a se respinge. Ediţia din acestan prezintă o suită de evenimente care dau diverse interpretăriconceptului de frontieră. Firul roşu al programuluimultidisciplinar al Spazi Aperti este ideea că lumea artei arereguli de acces precise, intocmai ca oricare teritoriu fizic."The Vagabond Can't Draw" este expresia ultima aacestei idei.

Liveland se mută la Arenele Romane

Liveland Festival 2010 (foto 6) va avea loc intre 17 si 19 iuniela Arenele Romane din Bucuresti (str. Cuţitul de Argint, 26).Locatiile anuntate anterior (E-Uranus si The Ark) au fost schimbatedin motive organizatorice. Aflat la prima editie, LivelandFestival inseamna trei seri de concerte in aer liber, de joipana sambata, cu 16 trupe si artisti din 8 tari, reprezentand celemai noi tendinte in peisajul muzical actual. Pe scena festivaluluivor urca The Whitest Boy Alive, Xiu Xiu, The Cinematics,Fenech Soler, Hugo Race & True Spirit, To Rococo Rot,Kissogram, Laetitia Sadier of Stereolab, Kleerup, Decomposer, darsi trupe romanesti din noul val: The Amsterdams, Mes Quins, TheMono Jacks, Romantic Jurgen, Robin & The Backstabbers siToulouse Lautrec. Biletele pot fi achizitionate online pe www.myticket.ro si www.eventim.ro, sau din reteauaDiverta, librariile Carturesti si Humanitas, magazinele Orange,Germanos si Vodafone din intreaga tara, la FRONT (Calea Rahovei,196A), precum si din urmatoarele locatii partenere: Control Club(str. Academiei, 19), Pe Baricade (str. Radu Voda, 23), Club TagoMago (str. Sperantei, 21) si magazinul Off the Record (str.Blanari, 14).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO