Ziarul de Duminică

PE ALATURI / Functionare in gol

PE ALATURI / Functionare in gol
19.02.2009, 16:58 85

Apoi: poemele propriu-zise dispuse in pagina sub forma de inima, de luna, de silueta umana, de cupa de sampanie etc. O versificare impecabila, bazata pe ritmuri atent elaborate si pe rime ingenioase. Un complicat sistem de simboluri, evidentiat prin scrierea unor cuvinte cu litere cursive. Si... nici o urma de poezie.

Cartea lui Ion Gheorghe Pricop (aparuta la Ed. Timpul din Iasi) te face sa te gandesti la un flacon de cristal, placat in argint, in care gasesti, in loc de parfumul asteptat, apa. Autorul indeplineste aproape perfect ritualul scrierii si tiparirii poeziei, dar nu produce poezie. Textele sale arata ca poeziile lui Apollinaire si suna ca poeziile lui Ion Barbu, dar sunt lipsite de lirism. Le citesti, dand eventual aprobator din cap, dar nu simti nici o emotie:
„Nu conteaz’/ de e treaz/ ochiul, si-nspre soare zbori,/ sus sa fie,-n oblic, ori.../ Cat ai stat sa scrii la teme/ nici gandit-ai a te teme/ ca te-or prinde in placente/ meteori cu gaze lente/ si-n cantarile cu teme/ ti-or inscrie cai viclene,/ si tardiva ta ofensa/ inghiti-te-va, imensa,/ caci roseata cea de sfecla/ de pe cer nu-i foc, ci e cla.../ bucul vrajilor de leda/ al himerei Nimeni, ce da/ in gradini fosforescente/ ferecate cu patente,/ in livede cu boeme/ pentru care-ti trebe gheme..." etc.
Rimele „sfecla – e cla..." si „ce da – leda" dovedesc o anumita inventivitate (rebusistica), dar nu au nici o functie estetica, iar versurile din care fac parte – „caci roseata cea de sfecla/ de pe cer nu-i foc, ci e cla.../ bucul vrajilor de leda/ al himerei Nimeni, ce da" – nu transmit nici o traire. Poemul functioneaza in gol.
Asa cum functioneaza in gol si ceremonialul consacrarii poetului, prin mentionarea, in Tabel cronologic, a unor momente din viata sa particulara:
„1999. In septembrie, Adina (fiica sa) pleaca in Israel, prin casatorie.
2001. In localitatea Arabba, din Israel, se naste Dania-Dodo, prima nepotica. Este primit in Uniunea Scriitorilor" etc.
Juxtapunerea enunturilor genereaza, cum se vede, si umor involuntar: iti vine sa crezi ca poetul a fost primit in Uniunea Scriitorilor pentru ca i s-a nascut prima nepotica. Cand i se va naste a doua, va primi, probabil, Premiul Nobel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO