Ziarul de Duminică

Philippa Gregory în drum spre Valahia/ de Elisabeta Lăsconi

Philippa Gregory în drum spre Valahia/ de Elisabeta...
21.03.2013, 23:57 229

Philippa Gregory îşi uimeşte cititorii prin turnura nouă a romanelor ce se desprind de istoria engleză, cu eroi care se aventurează pe continent şi pornesc dinspre Vest, adică din Franţa, spre Est, la marginea creştinătăţii. Aşa că imaginează un tânăr – Luca Vero, şi o tânără – Isolda, care au aceeaşi vârstă, 17 ani, şi se trezesc aruncaţi în aventuri palpitante.

Luca Vero şi-a pierdut părinţii şi a crescut la mănăstire, aureolat de o bănuială că ar fi un tânăr ieşit din comun: copil al zânelor dăruit unei perechi care trecuse de anii tinereţii. Şi se dovedeşte isteţ, atât de isteţ încât ajunge să fie acuzat de erezie când calculează câte piroane din mănăstiri sunt păstrate ca fiind cele folosite la Răstignire. Aşa că ajunge sub ocrotirea unui Stăpân puternic, care conduce un ordin misterios şi trimite inchizitori să cerceteze semnele ce anunţă sfârşitul lumii.

Acţiunea se petrece în anul căderii Constantinopolului, şi spaima de păgâni şi diavoli, de vârcolaci şi de magie îi înspăimântă pe ţărani şi pe oamenii bisericii. Luca Vero primeşte misiunea să facă o anchetă într-o mănăstire unde începuseră să se petreacă fapte ciudate – maicile umblă în somn, au viziuni, totul de când a venit o nouă abatesă: Isolda, fiica unui nobil cruciat, stins din viaţă, pe care fratele ei o trimite la mănăstire ca să-i ia moştenirea.

Destinele celor doi se împletesc. Isolda are lângă ea pe o tânără maură, Ishraq, adusă din Ţara Sfântă de tatăl ei, nobilul cruciat, care a insistat ca maura să primească educaţia ce i se cuvenea în lumea ei, aşa că face studii în Spania, capătă cunoştinţe de medicină, ştie să depisteze semnele otrăvirii şi se încumetă să facă o autopsie. Iar Luca Vero este însoţit de secretarul Peter şi de tovarăşul său din copilărie – Freize, ajutor de bucătar, ocrotitorul lui de mic, şi care impresionează prin înţelegere şi grijă faţă de animale, prin isteţime şi bun simţ.

Ca inchizitor, Luca Vero izbuteşte să descopere misterele mănăstirii, le scoate pe Isolda şi pe Ishraq de sub acuzaţiile grave de vrăjitorie, le salvează viaţa când ele se aventurează pe drumuri unde mişunau tâlharii. Şi cu toţii se văd prinşi în alte peripeţii: nişte săteni le cer ajutor să ducă vârcolacul prins într-o plasă în sat, să vadă cum se va transforma în lup când este lună plină şi să-l ucidă cu o săgeată de argint.

Şi toţi (Luca Vero şi Freize, Ishraq şi Isolda, episcopul venit şi el să ia parte la pedepsirea fiarei) se văd confruntaţi cu o forţă mai puternică decât frica şi răul, forţa iubirii, doar ea reuşeşte să îmblânzească fiara şi să-i redea natura umană, să domine oamenii speriaţi de lucruri necunoscute. Ishraq şi Freize caută fiecare în felul său să dezlege misterul fiarei care ştie vorbi, dar nu seamănă cu vreun animal, câine sau maimuţă.

„Copilul zânelor” este un roman palpitant, are toate ingredientele pentru a cuceri cititorii tineri – de altfel, iniţiază seria nouă „Junior” din Biblioteca Polirom. O alegere fericită şi inspirată, mai ales pentru că deschide o poartă spre tradiţia culturală autohtonă. Isolda cea prigonită de fratele ei ştie că poate cere ajutor de la un singur om, prieten de încredere al tatălui ei alături de care a luptat în cruciadă: fiul contelui Vladislav, care trăieşte departe, dincolo de Bosnia, la marginea creştinătăţii, adică în Valahia...

Pasionaţii de istorie ştiu că tatăl lui Vlad Ţepeş a fost primit în Ordinul Dragonului după un turnir la Nürnberg, că a bătut monedă cu o stemă cu vultur pe o faţă, cu dragonul pe alta. Ordinul Dragonului a fost întemeiat de Sigismund, împăratul Imperiului Romano-German, ca scut de apărare a creştinătăţii împotriva turcilor, şi la început au fost primiţi doar trei nobili străini. A devenit Philippa Gregory brusc interesată de Valahia după ce declaraţia Prinţului Charles despre înrudirea cu Vlad Ţepeş a iscat atâtea valuri? Caută o potecuţă care să o ducă spre lumea românească încă plină de mistere? În 2013 se anunţă al doilea volum al ciclului „Ordinul Întunericului”...      

 
 

Philippa Gregory, Copilul zânelor, traducere din limba engleză de Luminiţa Gavrilă, Editura Polirom, 2013, 256 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO