Ziarul de Duminică

Poemele vânătorului de securişti/ de Stelian Ţurlea. GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

04.10.2013, 00:00 87

Ioan Fărmuş

Privind înapoi, cititorul

Ipostaze ale lectorului în proza românească

Editura Cartea românească

Cartea are la bază lucrarea de doctorat a filologului nemţeam Ioan Fărmuş şi porneşte de la întrebarea „De ce nu avem o teorie a receptării?”. Cercetarea sa are ca scop principal (re)aducerea cititorului in centrul unei problematici interpretative. Sunt studiate stilurile mai multor scriitorii  – Ion Budai-Deleanu, Al. Odobescu, I.L. Caragiale, Camil Petrescu, Mircea Horia Simionescu, Mircea Cartarescu.

 „O lucrare extrem de agreabila – scrie Al. Cistelecan –, cu nerv pentru dezbatere si cu finete de observatii, folosind un aparat conceptual riguros si o baza erudita (de care nu face niciodata parada, ci o investeste fluent in operatiile interpretative sau de elaborare conceptuala), matura in ton si-n argumentatie, stilistic extrem de curata, cercetarea lui Ioan Fărmuş duce la rezultate si observatii de o evidenta originalitate, intr-o conduita elevata, de excelenta in toate  compartimentele.”

 

Marius Oprea

Întâlnire cu Apostol

Editura Grinta

Istoricul care a ajuns să fie cunoscut, inclusiv în cărţi scrise de alţii, drept „vânătorul de securişti”, este şi eseist şi poet. Volumul de faţă este de versuri şi a apărut anul trecut. „şi acolo am fost între / vii şi morţi, între nebuni / şi soldaţi” mărturiseşte autorul cu multă sinceritate într-unul dintre poemele sale. În final adaugă că poemele sale ar fi rămas „de sertar” dacă n-ar fi fost prietenul Gabriel Cojocaru care să-l îndemne să le adune într-o carte. Iar acesta scrie , pe ultima copertă, că „întâlnirea cu Apostol s-a petrecut în realitate, doar aşa au urmat poemele trăite şi durute”.

Cecelia Ahern

Întâlnire cu viaţa

Editura Allfa

Traducere din limba engleză şi note de Marilena Iovu. Cecelia Ahern, născută la Dublin, fiică a fostului prim-ministru al Irlandei, Bertie Ahern, a obţinut licenţa în jurnalism şi comunicare media la Colegiul Griffith din Dublin, apoi şi-a început cariera literară în anul 2004, odată cu apariţia romanului „P.S. Te iubesc”, care a devenit rapid un bestseller atât în Irlanda, cât şi în restul lumii. Romanele ei au fost publicate în 46 de ţări şi s-au vândut în peste 13 milioane de exemplare. A publicat mult, cartea de faţă fiind din 2011, un alt succes de librărie. „Lucy Silchester şi-a părăsit iubitul perfect pentru că relaţia nu mai mergea şi a demisionat fiindcă nu era de acord cu politica firmei. Acestea sunt numai două dintre poveştile pe care Lucy le-a spus prietenilor şi familiei ca să-şi mascheze eşecurile. Există însă cineva care ştie adevărul. În viaţa ei există un bărbat nefericit, cu ochii injectaţi şi îmbrăcat într-un costum şifonat, îi trimite scrisoare după scrisoare, insistând ca ea să vină la o întâlnire.”

 

Camilla Lackberg

Sirena

Editura Trei

Traducere din suedeză de Simona Ţenţea. „Sirena” face parte dintr-o serie de sapte romane (Seria Fjallbacka) ce s-au bucurat de un succes enorm de piata si de o presa foarte buna. Visul lui Christian Thydell s-a implinit: romanul sau de debut, Sirena, are un succes rasunator. Insa el pare sa treaca prin cea mai neagra depresie. Erica Falck, cea care a descoperit talentul lui Christian, afla ca acesta este tinta unor scrisori de amenintare si incepe sa caute informatii despre trecutul misterios al scriitorului. Pe de alta parte, unul dintre prietenii lui Christian este dat disparut de mai multa vreme, iar politia nu gaseste nicio pista valabila. Detectivul Patrik Hedstrom nu poate justifica tacerea celor implicati in toata aceasta poveste: se tem sau sunt vinovati? Si care este secretul pentru care mai degraba sunt dispusi sa moara decat sa-l dezvaluie?

 

Dan Brown

Inferno

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Adriana Bădescu. „Robert Langdon, profesorul de simbologie de la Harvard, se trezeşte la miezul nopţii într-un spital. Dezorientat şi suferind din pricina unei răni la cap, el nu-şi aminteşte nimic din ce i s-a întâmplat în ultimele treizeci şi şase de ore, nici cum a ajuns acolo, nici de unde are acel obiect bizar pe care medicii l-au găsit în căptuşeala hainei sale. Lumea lui Langdon se transformă în haos şi se vede nevoit să fugă prin Florenţa împreună cu Sienna Brooks, o tânără a cărei prezenţă de spirit îi salvează viaţa. Profesorul îşi dă repede seama că se află în posesia unei serii de coduri îngrijorătoare create de un om de ştiinţă sclipitor.”

 

Constantin Noica

Eseuri de duminică

Editura Humanitas

„33 de eseuri «duminicale» agreabile şi uşor de citit, trecând cu graţie de la subiecte banale, aproape frivole, la teme grave sau dificile; de la o celebră reclamă de şampanie la extazul religios. 33 de texte scrise, majoritatea, în anii '38–'40 şi adresate de Noica publicului larg: cu speranţa secretă că-l va atrage, în ziua Duminicii, de partea filozofiei.” Pornind de la acest volum, Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate - ARCEN şi Editura Humanitas au patronat un proiect filozofic desfăşurat în mai multe etape/întâlniri/dezbateri publice în prima parte a anului, în care, temele şi subiectele abordate de Constantin Noica in anii '38–'40 au fost reinterpretate de cei prezenţi în dialog.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO