Ziarul de Duminică

Poetul la 60 de ani/ de Ziarul de duminică

Poetul la 60 de ani/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

09.01.2015, 00:07 251

Joi, 8 ianuarie 2015, în Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic (UBB) din Cluj-Napoca, a avut loc o seară specială de poezie şi muzică, dedicată poetului Ion Mureşan, cu ocazia împlinirii a 60 de ani. În cadrul evenimentului, „Ion Mureşan – 60”, a fost lansat volumul „Pahar”, într-o ediţie de lux multilingvă realizată de Editura Şcoala Ardeleană din Cluj-Napoca. Poemul este ilustrat cu 10 desene de Ioan Marchiş şi secondat de versiuni în engleză (traducere de Virgil Stanciu), franceză (traducere de Dumitru Ţepeneag), germană (traducere de Ernest Wichner), italiană (traducere de Danilo De Salazar) şi maghiară (traducere de Szántaiv János). Lansarea a fost urmată de un concert susţinut de Ada Milea şi Bobo Burlăcianu pe versuri de Ion Mureşan.

Invitaţi: Irina Petraş, Al. Cistelecan, Vasile Sebastian Dâncu, Ioan Marchiş, Mircea Muthu, Ioan-Aurel Pop, Ion Pop, Gavril Ţărmure, Alexandru Vlad şi Eugen Mureşan, primarul comunei Vultureni.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj, Fundaţia Culturală „Archeus” Baia Mare, Editura Şcoala Ardeleană Cluj-Napoca şi Primăria Comunei Vultureni.

Ion Mureşan s-a născut la 9 ianuarie 1955, Vultureni, judeţul Cluj. Este poet şi publicist. A absolvit Facultatea de Istorie - Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj (1981). A făcut parte din gruparea revistei „Echinox”. După absolvire devine membru al cenaclului „Saeculum” din Beclean. Între anii 1981 şi 1988 a fost profesor de istorie în comuna Strâmbu. Din 1988 devine redactor la revista „Tribuna” din Cluj. În prezent este publicist comentator la un ziar clujean şi redactor-şef al revistei „Verso” din Cluj. A debutat cu poezie în revista „Cutezătorii” (1968). În 2005 a fost invitat în Franţa în cadrul programului „Les Belles Étrangères”. Cărţi de poeme: „Cartea de iarnă”, Editura Cartea Românească, 1981 – Premiul pentru debut al USR; „Poemul care nu poate fi înţeles”, Editura Arhipelag, 1993 – Premiul pentru poezie al USR; „Le mouvement sans coeur de l’image”, traducere în franceză de Dumitru Ţepeneag, Belin, 2001; „Paharul / Glass / Au fond de verre”, cu desene de Ion Marchiş, traduceri de Virgil Stanciu şi Dumitru Ţepeneag, Baia Mare, Fundaţia Culturală „Archeus” & Scriptorium, 2007; „Zugang verboten / Acces interzis, Büroarcrasch”, Viena, 2008, tradusă în limba germană de Ernest Wichner. Eseuri: „Cartea pierdută – o poetică a urmei”, Editura Aletheia, 1998. Antologii: „Antologia poeţilor tineri” (antologie de George Alboiu), Editura Cartea Românească, 1982; „Antologia poeziei române de la origini până azi”(antologie de Dumitru Chioaru şi Ioan Radu Văcărescu), Editura Paralela 45, 1998; „Poezia română actuală”, vol. I (antologie de Marin Mincu), Editura Pontica, 1998; „Antologia poeziei generaţiei ‘80” (antologie de Alexandru Muşina), Editura Aula, 2002. „cartea Alcool” (Editura Charmides, Bistriţa, 2010) a câştigat Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Cartea de Poezie a anului 2010, Premiul revistei Observator cultural şi Premiul Radio România Cultural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO