Ziarul de Duminică

Poezia care bate la portile mileniului trei

10.08.2000, 00:00 63



Un cortegiu funerar se indreapta spre cimitir in acordurile fanfarei, insotit de bocetele rudelor celui disparut si acompaniat de urletele cainilor de prin preajma. Un copil priveste cu tristete pe fereastra aceasta desfasurare intunecata a multimii, care a devenit deja un fapt cotidian. Cimitirul, aflat la doar cativa pasi, obliga intr-un fel locatarii imobilului sa asiste zilnic la funeraliile celor trecuti in lumea dreptilor.

Acest copil, care si-a petrecut copilaria plangandu-i pe toti mortii care i-au trecut pe sub fereastra, se numeste Rita Chiratta (Chiributa) si de curand a implinit "venerabila" varsta de optsprezece ani, pe care i-a aniversat prin castigarea Concursului National de Creatie Literara "Eminescu 2000", sectiunea poezie, destinat elevilor de liceu.

Descoperita de profesorul si scriitorul Octavian Soviany, enigmatica Rita Chiratta s-a nascut in cetatea de scaun a Sucevei si locuieste in Botosani, unde traieste o adolescenta framantata de chinurile creatiei si marcata puternic de cosmarul unei copilarii petrecute mai mult in singuratate. Iubeste enorm animalele, pe care le-a protejat ori de cate ori a avut posibilitatea, spre disperarea parintilor, care se trezeau mereu cu cate un nou "locatar".

Rita a invatat singura sa citeasca, dupa un alfabet cumparat de mama ei, si scrie literatura de pe vremea cand isi delecta parintii cu poezioare si povestiri. La opt ani a avut prima depresie: sora ei mai mare a fugit de-acasa.

Reactia Ritei a fost una de izolare, pentru ca se simtea abandonata de "sora protectoare", fiinta care avusese o puternica influenta asupra ei. Fetita a inceput sa lipseasca si ea de la scoala, dar a intervenit invatatoarea, care nu putea sa accepte situatia de a o pierde pe cea mai buna eleva din clasa.

O data cu nasterea fratelui mai mic (in 1992), au aparut si problemele insurmontabile in familia Ritei, iar doi ani mai tarziu parintii au divortat.

Rita a locuit o perioada cu mama, care nu suporta ideea ca fetita ei sa urmeze cursurile unui liceu cu profil uman, adica "lipsit de perspectiva", asa ca, la insistentele acesteia, s-a inscris la un liceu de informatica, unde a intrat desi s-a straduit sa faca o lucrare cat mai slaba cu putinta. Aici a avut marea sansa de a o intalni pe profesoara de romana Dorin Popa, care printr-un excelent spirit pedagogic a reusit sa-i retrezeasca interesul pentru literatura.

Moartea bunicului a marcat-o profund, determinand-o sa-i viziteze adesea mormantul, unde tanara poeta se simte "linistita". De fapt, in familia ei, a asistat la un lung sir de inmormantari, in afara de cele pe care le-a "vizionat" vrand-nevrand in copilarie.

Mama ei s-a recasatorit cu un barbat care era fiul unei foste colege de clasa (mai tanar decat ea cu 16 ani). Pretentiile si exigenta noului tata au inceput sa devina de-a dreptul insuportabile pentru Rita, determinand-o in cele din urma sa plece si ea de-acasa. A locuit o scurta perioada la sora ei, dupa care s-a mutat la un prieten.

In ultima vreme, destinul Ritei pare sa se fi schimbat in bine. Remarcata si sustinuta de Octavian Soviany, apreciata de Nora Iuga si Constantin Abaluta, in relatii foarte bune cu Adela Greceanu, a reusit sa o impresioneze si pe Constanta Buzea, care intentioneaza sa-i publice un grupaj de versuri in "Romania literara", in timp ce editorul Nicolae ?one a desemnat-o deja pentru rubrica "Generatia 2000 Plus" din urmatorul numar al revistei "Facla literara", in dorinta de a-i scoate un volum de versuri la editura "Vinea". Volumul se anunta deja a fi un adevarat eveniment literar al anului.

La doar 18 ani, Rita Chiratta este comparata cu Angela Marinescu si scrie o poezie plina de forta si energia unor experiente pe care putini le-au trait.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO