Ziarul de Duminică

Poker, de Bogdan Coşa. Un roman românesc complet lipsit de fiţe

Poker, un roman românesc complet lipsit de fiţe – carte recomandată de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

24.01.2012, 10:18 567

Bogdan Coşa, Poker, Cartea Românească, Bucureşti, 2011

"Puţini debutanţi au avut în ultima vreme succesul de public al lui Bogdan Coşa. La doar câteva zile de la apariţie, romanul Poker figura deja pe lista celor mai vândute titluri Cartea Românească de la Bookfest 2011, devansând scriitori consacraţi. Sigur că responsabilă e, în primul rând, promovarea eficientă pe site-uri şi pe diferitele reţele sociale - care vor deveni, dacă nu sunt deja, un mecanism mediatic extrem de eficient, cu consecinţe şi în receptarea literaturii. Promovarea de tip vechi, cu lansări de carte sau cu publicarea de foiletoane în reviste, aproape că nu mai are niciun impact. Dacă vrea să fie cât de cât citit, noul scriitor va trebui neapărat să se transforme într-un blogger, un twitterist, un facebooker - pe scurt, într-o prezenţă carismatică în mediile internautice.

Cu Bogdan Coşa lucrurile stau însă diferit. A atras, la cartea lui, nu-i vorbă, o tematică la modă - titlul romanului e simplu, dar provocator -, dar şi realele calităţi ale autorului. Un stil succint, straight, care vine stilistic în descendenţa unor Norman Mailer - Bret Easton Ellis, face ca romanul său, destul de scurt ce-i drept, să poată fi citit dintr-o suflare. Nimic din fiţele debutanţilor de artişti neînţeleşi, doritori să-şi pună mereu în scenă opţiunile literare, nu transpare în scriitura lui Bogdan Coşa. Şi e ciudat cum acest stil modest şi uşor dezabuzat reuşeşte să acopere o serie de naivităţi de concepţie, creând, per total, senzaţia de maturitate a scriiturii. Ceea ce surprinde de fapt la Poker e buna gestionare stilistică a unei poveşti senzaţionaliste, uşor de scăpat din mână altminteri. Pe scurt, Poker spune povestea unui tânăr dezorientat, aflat permanent la limita dintre două lumi." (Alex Goldiş).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO