Ziarul de Duminică

Potter de la A la Phoenix

17.12.2003, 00:00 17



Va deveni oare Harry Potter un long-seller, aidoma Stapanului inelelor sau Alicei in Tara Minunilor, sau va ramane doar marele best-seller al inceputului de mileniu III? Nu e doar o intrebare aruncata in vant, doar asa, ca sa ne aflam in treaba, ci chiar expresia unei serioase (si cvasigenerale) anxietati culturale.



Cu alte cuvinte, este Harry doar un produs al unui genial orchestrat marketing sau are sanse sa o plaseze pe creatoarea lui in randul unor Perrault, Grimm, Dickens sau Jules Verne, autori ale caror carti s-au vandut, se vand si se vor vinde dincolo de moda sau arie culturala? Daca e sa ne luam dupa reactiile de acum ale adolescentilor, J.K. Rowling e cu un picior in Pléiade. Intr-un prestigios colegiu parizian, in anul 2000, li s-a propus elevilor sa creeze un site pornind de la o carte. Copiii au fost nevoiti sa aleaga intre Potter si volumul fetis al literelor franceze pentru tineri, Le Petit Prince. L-au votat pe Harry si nu oricum, ci asa cum sade bine in spatiile apasate de spectrul tiraniei, in unanimitate. Totusi, sa nu uitam, isteria Potter, pottermania, potterglobalizarea poseda un considerabil factor de perisabilitate, altoit pe stralucita idee a lui J.K. Rowling de a lega aventurile micutului vrajitor intr-o saga de 7 episoade, de a institui o asteptare chinuitoare a continuarii ciclului magic. Fiecare nou volum este pandit, iscodit, banuit, devine obiect de mantii si izbucniri oraculare, provoaca potterfictiuni predictive sau lungori maladive. Afland ca fetita Catie Coch (6 ani) este bolnava de cancer si ca ultima ei dorinta este sa afle ce se va intampla in volumul 4, JK a pus mana pe telefon si i-a citit doua capitole din manuscris. S-a stins mai fericita sau profund trista ca urmeaza si volumele 5, 6 si 7? Care va fi soarta suitei Potter o data aventurile incheiate? Se va stivui ea in rafturi asteptand cuminte nemurirea? Peste doar doi ani nu vom afla raspunsul la aceasta intrebare ci vom contempla, probabil, doar tristetea generala a fanilor. Cei mai frenetici vor lua pe cont propriu continuarea aventurilor, altii vor cere autoarei sa nu-si respecte promisiunea liminara. Ce ne facem daca, asa cum umbla vorba, JK ii va lua viata lui Harry in ultimul episod? Va trebui sa plangem neconsolatI sI neconsolabili, asa cum insasi autoarea a plans, pret de doua luni, cand, in ultimul episod, HP si Ordinul Phoenix (aparut cu doua saptamani in urma si in romaneste), a trebuit sa-si ucida unul dintre personajele principale? Sau sa infruntam, barbateste, viata fara Harry, asa cum Harry insusi, cu teama dar cerbicie, a trait fara parintii sai? Sau, in sfarsit, pentru ca taramul miracolelor o ingaduie, sa speram ca va renaste precum mereu neobosita pasare Phoenix?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO