Ziarul de Duminică

Povestea celui mai eficient lunetist american/ de Ziarul de duminică

Povestea celui mai eficient lunetist american/ de Ziarul...

Autor: Ziarul de Duminica

22.04.2016, 00:00 646

Chris Kyle

cu Jim DeFelice şi Scott McEwen

Lunetistul american

Povestea celui mai eficient lunetist din istoria armatei americane

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Bogdan Olteanu. O carte-destăinuire în care un fost membru al trupelor Seal narează o poveste adevărată despre experienţa de militar în timpul războiului din Irak. Este poreclit Legenda. În acelaşi timp, el descrie fapte şi împrejurări din viaţa de familie, impactul evenimentelor din război asupra căsniciei, precum şi o varietate de sentimente şi stări resimţite de autor atât în ceea ce priveşte latura dură a războiului, cât şi complexitatea unei relaţii cu femeia care-l iubeşte, soţia lui, Taya. Un thriller de război plin de adrenalină, după care s-a turnat un film de mare succes, în regia lui Clint Eastwood, cu actorul Bradley Cooper (foto 2) in rolul principal (şase nominalizări la Oscar şi încasări record). Lunetistul american din Navy Seal a ţintit şi ucis 160 de persoane în timpul misiunii din Irak.

Kyle a murit în anul 2013, dupa ce a fost împuşcat de un puşcaş marin, care suferea de tulburare de stres post-traumatic.

Chris Kyle, cunoscut drept cel mai eficient lunetist din istoria recentă a SUA, avea 38 de ani când a fost ucis cu mai multe gloanţe într-un poligon de tragere din Glen Rose, la 2 februarie 2013, potrivit autorităţilor din Texas. Motivele uciderii lui sunt un mister pentru poliţia locală. Kyle îşi ajuta foştii camarazi de arme integrându-i în viaţa civilă şi învăţându-i să-şi gestioneze stresul post-traumatic lăsat de conflictele militare. Potrivit poliţiei, el se întâlnise în ziua crimei cu Eddie Ray Roath tocmai pentru a-i oferi ajutor şi a-l ajuta să-şi găsească un loc de muncă.

Regizorul Clint Eastwood a realizat după povestea vieţii lui Chris Kyle un film care a obţinut şase nominalizări la Oscar. În rolul principal – Bradley Cooper.

Chris este trimis în Irak cu unica misiune de a-şi proteja camarazii pe câmpul de luptă. Acurateţea ţintei sale a salvat multe vieţi, motiv pentru care colegii de arme l-au supranumit „Legenda”. Însă povestea lui a ajuns dincolo de liniile inamicilor, care au pus preţ pe capul său şi l-au transformat în ţintă râvnită pentru insurgenţi. Cu toate dramele războilui, Chris se mai loveşte şi de datoria de a fi soţ şi tată model pentru familia care îl aşteaptă acasă. În ciuda pericolului şi a dorului de casă, militarul duce la bun sfârşit patru misiuni de război, în care nu-şi lasă în urmă niciun camarad. Totuşi, odată ajuns lângă soţie şi copii, îşi dă seama că traumele de pe câmpul de luptă nu îi vor da pace niciodată.

Îndată după lansare, filmul „Lunetistul American” a fost socotit un fenomen. În mod cert, filmul a beneficiat de o sincronizare bună: lansarea oficială s-a produs în peste 3.500 de cinematografe după anunţul în care i s-au atribuit şase nominalizări la premiile Oscar 2015. Şi mai important era faptul că americanii erau în sfârşit pregătiţi pentru un film despre războiul din Irak. Iar povestea este una umană, nu politică. Aşa cum Bradley Cooper îl portretizează în peliculă, Kyle era un stereotip american: un băiat din Texas cu frica lui Dumnezeu care îşi iubea ţara, adora să vâneze, să participe la rodeo şi să îşi petreacă timpul cu familia. Moartea sa din 2013 a adus la stadionul formaţiei Cowboys, din Dallas, mii de oameni care au ţinut să îi aducă respectele cuvenite. Şi aceste imagini apar în filmul care, de anul trecut, a putut fi văzut şi în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO