Ziarul de Duminică

Povestea unei construcţii (încă) neterminate/ de Ziarul de duminică

Povestea unei construcţii (încă) neterminate/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

25.04.2013, 23:48 125

Nicolae Şt. Noica

Catedrala Mântuirii Neamului

Începutul împlinirilor

Editura Basilica

Carte tipărită cu binecuvântarea Prefericitului Părinte Daniel, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române.

„Când Domnul Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor şi Amenajării Teritoriului (1996-2000), ne-a arătat, cu ceva timp în urmă, documente de arhivă privind Catedrala - semnate de Regele Carol I sau scrise de mâna Patriarhului Miron Cristea - l-am rugat să aştearnă pe hârtie paşii făcuţi de-a lungul timpului, de vrednicii noştri înaintaşi, pentru înălţarea Catedralei Patriarhale, spre a servi ca mărturie pentru generaţiile viitoare, dar şi spre a ne întări pe noi cei de astăzi în demersul pe care-l facem. (...)

Cu multă pasiune şi acribie, Domnul Nicolae Noica a reuşit să adune şi să prezinte, în mod sistematic, o mulţime de texte şi imagini inedite, mărturii certe ale multor lupte pentru realizarea unui ideal al credinţei şi al demnităţii româneşti. (...)

Din rândurile acestei lucrări reiese clar mandatul pe care, Noi, în calitate de Patriarh, împreună cu Sfântul Sinod, cu clerul şi credincioşii, l-am primit de la înaintaşi pentru a înfăptui acest ideal, construirea noii Catedrale Patriarhale, care este, în acelaşi timp, o necesitate practică şi un simbol spiritual naţional.” - din Cuvântul înainte al Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La lansarea volumului, în noiembrie 2012, fostul ministru al Construcţiilor, Nicolae Noica, a spus: „Aş vrea ca cei ce vor citi această carte, şi vreau să cred că şi mulţi dintre oamenii noştri politici, vor reflecta asupra spiritului marelui Rege Carol I, care a înţeles că o astfel de lucrare publică este a neamului şi trebuie făcută cu ban public, şi vor hotărî, astăzi după mai bine de 100 de ani, să promoveze o lege prin Parlament în care să se aloce anual o sumă fixă de bani pentru a ridica suprastructura Catedralei Mântuirii Neamului în următoarea legislatură de patru ani.“
Primul proiect de lege pentru construirea unei catedrale în Bucureşti datează din 1881, de pe vremea Regelui Carol I. „ Acest rege catolic a înţeles că primul gest de respect pentru poporul ortodox pe care a fost chemat să-l conducă este să prevadă 5 milioane de lei aur , 5% din bugetul ţării pe un an, pentru ridicarea unei catedrale reprezentative“, a declarat Noica. După 1990, proiectul catedralei a fost readus în actualitate de Preafericitul Patriarh Teoctist, însă un pas concret a fost făcut în 1999, când Guvernul României a hotărât amplasarea Catedralei şi elaborarea PUZ-ului în Piaţa Unirii. Cu toate astea, abia în anul 2005 catedrala şi-a găsit locul definitiv, care a fost sfinţit la 29 noiembrie 2007 de PPP Daniel. „După definitivarea temei, Patriarhia a lansat la 28 decembrie 2009 licitaţia pentru selectarea proiectantului catedralei, iar la 7 iulie 2010 a fost declarată firma câştigătoare. (…) La 2 septembrie 2010 s-a obţinut autorizaţia de construcţie, au început lucrările pentru organizarea de şantier. Apoi, realizarea incintei de lucru. Soluţia adoptată a fost realizarea pereţilor de susţinere cu pereţi mulaţi şi sprijinirea acestora cu ancoraje pretensionate. Construcţia infrastructurii a început în decembrie 2011, prin execuţia lucrărilor de armare pentru grinzile principale ale radierului, prima turnare de beton având loc pe 23 decembrie 2011. În aceste condiţii, în ziua de 28 iunie 2012, la orele 19, în ajunul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a avut loc slujba de sfinţire săvârşită de PPP Daniel.“

Lucrarea prezintă, pe lângă etapele construirii desfăşurate până acum, şi munca tuturor celor împlicaţi în proiect.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO