Ziarul de Duminică

Povestea unui ziarist decapitat/ de Stelian Ţurlea

CARTEA DE LITERATURĂ

CARTEA DE LITERATURĂ

Autor: Stelian Turlea

08.11.2013, 00:00 113

Samantha Shannon

The Bone Season

Sezonul oaselor

Curtea veche publishing

Traducere din limba engleză de Teodora Văcariu. Samantha Shannon s-a născut la Londra, în 1991. A început să scrie la vârsta de 15 ani. The Bone Season este primul ei roman, iar până la apariţia acestei ediţii drepturile de publicare fuseseră vândute în peste 20 de ţări. Este un roman fantasy. „Paige Mahoney, în vârstă de 19 ani, lucrează în lumea interlopă din Scion, Londra, al cărei nucleu se află în zona Celor Şapte Cadrane, fiind angajata lui Jaxon Hall. Jobul ei: să scotocească după informaţii, pătrunzând în minţile celorlalţi. Asta, pentru că Paige este Călătoare onirică, o specie rară de clarvăzătoare. În lumea ei, comite înaltă trădare numai prin simplul fapt că respiră. Într-o zi ploioasă, viaţa ei se schimbă pentru totdeauna. Atacată, drogată şi răpită, Paige este trimisă în Sheol, fostul oraş Oxford — ţinut secret vreme de 200 de ani şi controlat acum de puternica rasă a Refaiţilor, venită dintr-o altă lume.”

 

Urs Faes

Perechi în formare

Editura Univers

Traducere de Iulia Dondorici. Urs Faes s-a născut în Aarau, Elveţia, în 1947. A studiat istorie, filosofie şi etnologie, iar în 1978 şi-a obţinut doctoratul la Universitatea din Zurich. A debutat cu un volum de poezie şi a scris mai multe romane. „Perechi în formare este romanul unei iubiri ai cărei protagonişti, despărţiţi timp de şaisprezece ani, ajung să se regăsească în împrejurări dramatice. Andreas Lüscher este un psiholog care încearcă să păstreze o distanţă profesionistă faţă de pacienţii săi. Dar când destinul i-o aduce în cale pe Meret, fosta lui iubire din tinereţe, bărbatul descoperă cât de fragile şi imperfecte sunt cuvintele atunci când încearcă să refacă o legătură pierdută, acum mai puternică decât a fost vreodată.”

 

Mircea Handoca

Fost-a Eliade necredincios?

Editura Tipo-Moldova

Textele din volumul de faţă, cum mărturiseşte chiar autorul, au fost scrise, în cea mai mare parte, în anul 2010. Câteva dintre ele au apărut în reviste. Dintre studiile cuprinse în acest volum amintim: Mircea Eliade „par lui-même”. Mărturiile unei lucrări lexicografice, Colaborarea lui Mircea Eliade la enciclopedii, Mircea Eliade – În lumea viselor, Viceversa (Adrian Marino despre Mircea Eliade), Colaborarea lui Mircea Eliade la „Cuvântul”, Bucureştiul lui Mircea Eliade, Aventură spirituală – o dramă inedită a lui Mircea Eliade, Pe marginea unui îndreptar spiritual, Pro şi contra Mircea Eliade, La o lansare de carte ş.a. Articolul care dă titlul cărţii face referire la conceptul de ortodoxie, care, în concepţia lui Eliade, reprezintă o concepţie religioasă în care îţi manifeşti „dragostea către Christ”.

 

Geraldine Brooks

Domnul March

Editura Leda

Traducere din limba engleză de Margareta Petruţ. Romanul a fost distins cu Premiul Pulitzer, în anul 2006. „21 octombrie 1861. March, un preot militar, tocmai a supravieţuit unei întâlniri cu moartea, în timp ce unitatea sa traversa râul Potomac şi a trecut prin scurta, dar îngrozitoarea bătălie de la Ball’s Bluff. Ajuns întâmplător pe moşia Clement, un loc minunat pe care îl cunoştea din tinereţe, descoperă că tot ceea ce fusese cândva frumos este acum pârjolit de război. Idealurile sale se prăbuşesc, dar March nu are de ales, trebuie să meargă înainte.” Domnul March este faimosul personaj absent din clasicul roman american  Micuţele doamne, de Louisa May Alcott. Inspirată de această carte a copilăriei,  Geraldine Brooks scrie povestea unui bărbat care pleacă la război, lăsându-şi soţia şi fiicele să facă faţă singure vremurilor grele.

 

Mariane Pearl & Sarah Crichton

O inimă neînfricată

Viaţa şi moartea curajoasă a soţului meu, Danny Pearl

Editura RAO

Daniel Pearl, născut în 1963, a fost un ziarist american, cu cetăţenie israeliană, răpit în Pakistan de militanţi Al Qaeda şi asasinat în februarie 2002. Lucra pentru „The Wall Street Journal”. Moartea sa a produs o impresie profundă în întreaga lume. În iulie 2002, Ahmed Omar Saeed Sheik a fost condamnat la moarte pentru decapitarea ziaristului. Povestea răpirii ziaristului, a efortului intens de a-l salva şi tragedia care a urmat după moartea sa sunt povestite în această carte, cu foarte multe detalii, de soţia sa, Mariane Pearl. Un portret de neuitat.

 

Virgil Tănase

Scrisori despre literatură şi teatru

Editura Muzeul Literaturii Române

Idei despre cultură, literatură şi teatru, risipite în scrisori adresate unor personalităţi din România şi Franţa care atestă mobilitatea extraordinară a autorului numit cândva „rebelul”. Dar şi pagini admirabile despre cum se simte un scriitor în două limbi. „Aceste două limbi, româna şi franceza, atât de asemănătoare, îşi schimbă radical înfăţişarea deîndată ce le ceri să te slujească literar. Textul abstract, textul din cuget, dacă mă pot exprima aşa, textul piesei rămâne acelaşi dar, Doamne, ce diferenţă de regie! (...) Situaţia mea nu era deloc comodă, obligat de fiecare dată când mă aflam în faţa paginii albe, să aleg între o invitaţie la balul de la palat şi bucuriile colorate ale pieţei de mirodenii, între un sân purtat în platoşă de brocart şi altul greu de patimi nedesluşite.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO