Ziarul de Duminică

Premiile Locus 2006

07.07.2006, 14:52 15

In cadrul unei ceremonii desfasurate la Muzeul Science-fiction-ului din Seattle, au fost anuntate, la 17 iunie, Premiile Locus 2006.
Aceste premii se acorda pe categorii si au in vedere lucrari publicate in anul precedent. Ele se stabilesc in urma votului cititorilor revistei Locus si, dupa cum spun statisticile din ultimii ani, acestia sunt mult mai multi decat votantii premiilor Hugo si Nebula. Prima editie a avut loc in 1971 si a avut in vedere lucrari publicate in 1970. Printre castigatorii acelei editii se numara: Larry Niven pentru romanul Ringworld, Harlan Ellison pentru povestirea The Region Between, Robert Silverberg pentru antologia The Science Fiction Hall of Fame.
Premiile Locus nu sunt considerate printre cele mai importante, dar ofera un bun reper pentru votul celor catorva mii de participanti la Conventia Mondiala de SF din toamna, unde se vor acorda Premiile Hugo.
Ca de obicei, in luna februarie a acestui an, revista Locus a publicat o selectie a titlurilor aparute in 2005, din care votantii au avut a alege. Iata rezultatul votului, pe categorii:
Roman SF: Accelerando de Charles Stross; Roman fantasy: Anansi Boys de Neil Gaiman; Prim roman: Hammered/ Scardown/Worldwired de Elizabeth Bear (sunt trei romane aparute in 2005); Carte pentru tineri: Pay the Piper de Jane Yolen si Adam Stemple; Nuvela: Magic for Beginners de Kelly Link; Nuveleta: I, Robot de Cory Doctorow; Povestire: Sunbird de Neil Gaiman; Revista: The Magazine of Fantasy and Science Fiction; Editura: Tor; Antologie: The Year's Best Fantasy and Horror: Eighteenth Annual Collection, editori Ellen Datlow, Kelly Link si Gavin Grant; Volum de povestiri: Magic for Beginners de Kelly Link; Editor: Ellen Datlow; Artist plastic: Michael Whelan; Volum non-fiction: Storyteller: Writing Lessons and More from 27 Years of the Clarion Writers' Workshop de Kate Wilhelm; Carte de arta: Spectrum 12: The Best in Contemporary Fantastic Art, editata de Cathy si Arnie Fenner.
Dupa cum se vede, sunt nume relativ noi, afirmate in ultimii ani, dar nume familiare cititorilor acestei rubrici care au facut deja cunostinta cu Charles Stross, Kelly Link, Cory Doctorow, Neil Gaiman (romanul Zei americani este pe piata si la noi, iar Anansi Boys va aparea in librariile romanesti in septembrie).
Ca previziune a Premiilor Hugo (23-27 august), se pare ca Accelerando, romanul lui Charles Stross, pleaca din pozitia de favorit in fata celorlalte nominalizate (Old Man's War de John Scalzi, Spin de Robert Charles Wilson, Learning the World de Ken MacLeod si A Feast for Crows de George R. R. Martin). La proza scurta, Kelly Link isi continua campania de cucerie a tot ceea ce poate fi cucerit, dupa Hugo 2005 si Nebula 2006 pentru The Faery Handbag, urmand acum nuvela Magic for Beginners, premiata deja in acest an cu Nebula. Iar Anansi Boys... incepe si el campania care, probabil, va fi la fel de fructuoasa ca a precedentului roman, Zei americani, castigator al premiilor Hugo, Bram Stoker, Locus 2002 si Nebula 2003.
Sa ne bucuram ca editorii romani sunt pe faza si vom vedea in curand toate aceste carti in librarii. Cum s-ar zice... traim in 2006, ca toata lumea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO