Ziarul de Duminică

Premiile Undercloud şi Gala Tânărului Actor/ de Dorina Călin

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Dorina Călin

19.09.2014, 00:18 70

„Carpathian Garden”, scris şi regizat de Radu Iacoban, care şi joacă în spectacol, alături de Tudor Aaron Istodor, a câştigat premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul de Teatru Independent Undercloud, care s-a desfăşurat în perioada 1-11 septembrie, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală.

La Festivalul de Teatru Independent Undercloud au avut loc peste 30 de spectacole, dar şi evenimente conexe, precum workshop-uri şi dezbateri. În plus, ediţia a şaptea a scos Undercloud din sfera naţionalului şi l-a transformat într-un festival internaţional, prin prezenţa a trei spectacole din străinătate: „Blind Hamlet” (Actors Touring Company, Londra), „A l'ombre de coré” (compania franceză de dans Bakhus) şi „Aşteptându-l pe Godot” (compania maghiară Forte).

În ultima zi a festivalului, au fost decernate premiile Undercloud, stabilite de juriul format din Sanda Manu - regizor, George Ivaşcu - actor şi directorul Teatrului Metropolis, Irina Ionescu - teatrolog, Ludmila Patlanjoglu - critic de teatru, Cristina Bazavan - jurnalist, blogger.

La categoria „cel mai bun actor” au fost oferite două premii, pentru Tudor Aaron Istodor – foto 1 (rolurile din „Voyeur”, de Claudiu Istodor, şi „Carpathian Garden”, de Radu Iacoban) şi Richard Bovnoczki, pentru rolul Mitch din „Un tramvai numit dorinţă” (regia Andrei şi Andreea Grosu).

Premiul pentru cea mai bună regie a mers la Andrei şi Andreea Grosu, pentru spectacolul „Un tramvai numit dorinţă”, producţie Unteatru, iar cel mai bun spectacol a fost desemnat „Carpathian Garden”, scris şi regizat de Radu Iacoban, care şi joacă în spectacol, alături de Tudor Aaron Istodor.

Premiul Undercloud a mers anul acesta către un producător - Teatrul Act, primul teatru independent cu sală proprie după 1989, care susţine de aproape 20 de ani producţiile de gen, punând accentul pe dramaturgia contemporană.

De asemenea, premiul juriului a fost acordat spectacolului „2 liniuţe” regizat de Lia Bugnar.

Premiul publicului, pentru cel mai bine vândut spectacol, a mers la „Vocea umană” (regia Sanda Manu), un one-woman show cu Oana Pellea, care a fost nominalizată pentru acest rol la premiul UNITER (Uniunea Teatrală din România) pentru cea mai bună actriţă în 2011. Spectacolul s-a jucat şi la Teatrul Cockpit din centrul Londrei.

Sub deviza „prea multă independenţă nu strică”, Undercloud susţine tinerii artişti şi producţiile independente care promovează teatrul viu, actual şi inedit. Începând cu ediţia viitoare, câştigătorul premiului pentru cel mai bun spectacol al anului precedent va deschide festivalul. Acest eveniment este creat şi produs de Asociaţia Culturală Undercloud.

 

Actriţa Ada Lupu a câştigat marele premiu al Galei Tânărului Actor

Actriţa Ada Lupu (foto 2) a câştigat premiul „Ştefan Iordache”, considerat marele premiu al Galei Tânărului Actor - HOP, pentru rolul din propria sa compoziţie „Nu e ceea ce pare”, după fotografia „Penitent Daughter”, de Gregory Crewdson, precum şi pentru interpretarea personajului Olive Oyl.

Ediţia a XVII-a a Galei Tânărului Actor - HOP, desfăşurată în Costineşti, s-a încheiat în urmă cu o săptămână. Juriul final a fost format din Gianina Cărbunariu - regizor, Tudor Giurgiu - regizor, producător de film, Ioana Marchidan - dansator, coregraf, George Mihăiţă - actor şi Ana Ularu - actriţă.

Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea Individual, a fost acordat Anei Maria Bercu, pentru rolul Nina Zarecinaia din „Pescăruşul”, de A.P.Cehov, precum şi pentru personificarea artistei Ella Fitzgerald. Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea Individual, acesta i-a fost acordat lui Andrei Ciopec, pentru rolul Dorel din propria sa compoziţie, după fotografia „Crabs Skinningrove”, de Chris Killip, precum şi pentru personificarea lui Nicolae Furdui Iancu. Premiul „Cornel Todea”, pentru cea mai bună trupă de actori, a fost acordat spectacolului „Paravan - Două telefoane”, scenariul şi regia Matei Lucaci Grunberg, cu actorii Irina Antonie, Andrei Cătălin, Iulia Ciochină, Octavian Costin, Mădălina Craiu şi Ştefan Huluba. Premiul este susţinut, începând cu ediţia a XVI-a, de familia Todea şi a fost înmânat de regizorul Mircea Cornişteanu. Premiul „Sică Alexandrescu”, premiul special al juriului, a fost acordat actorului Alexandru Apostol, pentru rolul Andrei Prozorov din „Trei surori”, de A.P.Cehov, şi pentru personificarea lui Iggy Pop. În ceea ce priveşte premiul publicului, cea mai bună actriţă a fost aleasă Ada Lupu, iar cel mai bun actor a fost ales Ioan Alexandru Savu, pentru rolul Blaze din spectacolul „Ce a zis vrabia”, de Danny Mitarotondo, precum şi pentru personificarea lui Robert Downey Jr. în „Tropic Thunder”.

De asemenea, premiul cel mai bun spectacol a mers către „Paravan - Două telefoane”, scenariul şi regia Matei Lucaci Grunberg, cu actorii Irina Antonie, Andrei Cătălin, Iulia Ciochină, Octavian Costin, Mădălina Craiu şi Ştefan Huluba. Totodată, au fost acordate premii găzduite în cadrul Galei HOP. Astfel, premiul pentru prestanţă şi rostire scenică, oferit de actriţa Dorina Lazăr, a fost acordat actorului Octavian Costin, pentru rolul Victor din spectacolul „Paravan - Două telefoane”, scenariul şi regia Matei Lucaci Grunberg, precum şi pentru personificarea lui Slava Polunin. De asemenea, a fost acordat premiul Vox Maris - oferit în anul 2013 celui mai tânăr concurent, iar în 2014, câştigătorului marelui premiu -, care i-a revenit actriţei Ada Lupu.

Începând cu această ediţie, regizorul şi producătorul de film Tudor Giurgiu acordă unuia dintre concurenţii viitoarelor gale HOP şansa de a face parte din programul „10 pentru Film la TIFF”, iniţiat în 2012 de Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Anul acesta, această şansă îi este oferită actriţei Réka Szász. Programul aduce în atenţia publicului, a presei şi a cineaştilor 10 actori talentaţi de teatru. „10 pentru Film” îşi propune să promoveze figuri noi în filmul românesc şi vizează actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut şansa afirmării în cinema, indiferent de vârstă, aflaţi la debut sau cu roluri minore jucate deja în producţii autohtone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO