Ziarul de Duminică

„Premiul ca o pedeapsă”. GALERIE FOTO

Medeea Iancu

„Premiul ca o pedeapsă”/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

20.01.2012, 00:06 127

Duminică, 15 ianuarie, când se celebra a doua ediţie a Zilei Culturii Naţionale, au avut loc două evenimente majore -Gala tinerilor scriitorişiCartea de poezie a anului 2011. Gala tinerilor scriitori este un proiect prin care sunt prezentate publicului câteva dintre cele mai importante opere ale literaturii scrise de către cei mai tineri scriitori. Un juriu format din acad. Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache şi Bogdan Creţu a ales câştigătorii.

Premiul Cartea de Poezie a anului 2011 i-a fost acordat lui Ioan Es. Pop, pentru volumul "unelte de dormit", cu 10 desene de Dumitru Gorzo, Editura Cartea Românească. Ceremonia a fost precedată de o săptămână în care s-a discutat intens pe facebook şi pe diverse forumuri dacă alegerea juriului a fost corectă, dat fiind că Ioan Es. Pop a mărturisit anul trecut că a colaborat în tinereţe cu Securitatea. Criticul literar Daniel Cristea-Enache a răspuns tranşant - a fost premiată o carte de poezie pentru valoarea ei, în decizie nu au intrat criterii morale. Cei mai mulţi dintre cei care au avut obiecţii n-au putut contesta valoarea volumului de poezie. Iar premiatul a mărturisit, emoţioant şi emoţionat cum îi este felul, că "Acest premiu este mai mult o pedeapsă decât o răsplată, şi le cer iertare celor care nu au fost de acord cu el."

La secţiunea Tânărul Poet al anului 2011, juriul i-a nominalizat pe Ionuţ Chiva, pentru volumul "Instituţia moartă a poştei" - Casa de Pariuri Literare, Medeea Iancu, pentru volumul "Divina tragedie" - Editura Brumar şi Ştefan Manasia, pentru volumul "Motocicleta de lemn" - Editura Charmides. A câştigat Medeea Iancu, nu doar o tânără poetă, ci şi o tânără regizoare. "Premiul acesta mă însufleţeşte să dau mai mult cititorului", a spus ea.

La secţiunea Tânărul Prozator al anului 2011, nominalizările au fost Bogdan Coşa, pentru volumul "Poker" - Editura Cartea Românească, Augustin Cupşa, pentru volumul "Profesorul Bumb şi macii suedezi" - Editura Cartea Românească, Paul Mihalache, pentru volumul "Târg de arlechini" - Editura Tracus Arte. A câştigat Paul Mihalache care a susţinut că literatura n-a pierdut atât de mult pe cât se crede. "Un premiu nu e o confirmare, ci mai mult un cadou."

La secţiunea Tânărul Critic literar al anului 2011 nominalizaţii au fost Bianca Burţa-Cernat, pentru volumul "Fotografie de grup cu scriitoare uitate: proza feminină interbelică" - Editura Cartea Românească, Adina Diniţoiu, pentru volumul "Proza lui Mircea Nedelciu. Puterile literaturii în faţa politicului şi a morţii", - Editura Tracus Arte, Doris Mironescu, pentru volumul "Viaţa lui M. Blecher. Împotriva biografiei" - Editura Timpul. Juriul s-a aflat în mare dilemă, toate volumele fiind la fel de valoroase, încât au fost desemnaţi doi câştigători ex-aequo - Bianca Burţa-Cernat şi Dorin Mironescu (absent de la ceremonie). "Premiul pe care tocmai l-am primit mă bucură, mă onorează şi mă încurajează să merg mai departe.", a declarat Bianca Burţa-Cernat.

Dintre tinerii scriitori nominalizaţi a fost ales Tânărul Scriitor al anului 2011. El este Ştefan Manasia, care a mulţumit juriului "pentru că au judecat, fără asprime, o carte, în fond o cronică neagră a lumii ultimilor ani." La final, asemenea celorlalţi câştigători, Manasia a citit din poeziile sale.

Organizatorii Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2011 au fost Asociaţia Euro Culturart şi Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Invitaţii speciali ai Galei: Mike Godoroja & Blue Spirit şi Marius Mihalache. Moderatorul şi iniţiatorul evenimentului: Dan Mircea Cipariu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO