Ziarul de Duminică

PREVIEW / Ferrari in rolul lui Oedip

PREVIEW / Ferrari in rolul lui Oedip
28.07.2009, 15:17 31

Este vorba despre o coproductie Theatre du Capitole din Toulouse si Opera Nationala din Bucuresti, in regia lui Nicolas Joel, decorurile fiind semnate de Ezio Frigerio, iar costumele de France Squarciapino. Dirijorul Oleg Caetani va conduce Corul si orchestra Operei Nationale din Bucuresti, protagonist fiind in distributia inaugurala Franck Ferrari, detinatorul rolului Oedipe. Spectacolul se va relua pe 2 septembrie, pentru cei care nu vor reusi sa prinda bilete la deschiderea oficiala.

Pentru amatorii de opera, seria gazduita de Opera Nationala din Bucuresti, sub genericul "Spectacole de opera si balet", continua cu opere programate in general vineri seara. Pe 5 septembrie, puteti vedea un spectacol adus de la Cluj, Otello de Verdi (cu Corul si orchestra Operei Nationale din Cluj), in regia lui Mihai Maniutiu. Pe 11 septembrie, este programat Manon Lescaut de Puccini cu Corul si Orchestra Operei Nationale din Bucuresti, in regia Andei Tabacaru-Hogea, in rolul titular aflându-se Daniela Dessi. In seara de 18 septembrie puteti vedea Macbeth de Verdi, de asemenea cu compania de opera bucuresteana, productie in regia lui Petrica Ionescu. Ultimul spectacol al seriei, din 24 septembrie, este o creatie contemporana de Peter Ruzicka, Celan – opera in 7 scene (versiune concertanta). Interpreteaza tot corul si orchestra Operei Nationale din Bucuresti, dirijor fiind chiar compozitorul Peter Ruzicka.

In materie de balet, la Teatrul National "I.L.Caragiale" din Bucuresti, in serile de 19 sau 20 septembrie, sub genericul „Intâlnirile JTI", poate fi vazut baletul din Monte Carlo cu "La Belle" pe muzica lui Ceaikovski, in coregrafia lui Jean-Christophe Maillot, o productie Ernest Pignon-Ernest, costumele Jér'me Kaplan.

Daca spectacolele de opera si balet isi au frecventa lor bine determinata de-a lungul festivalului, in materie de muzica de camera, oferta este mult mai larga, aceste concerte aparând sub trei generice diferite. Seria "Creatia muzicala româneasca contemporana" este gazduita de luni, 31 august, pana pe 3 septembrie de Ateneul Roman, de la ora 19, din 4 septembrie, concertele fiind programate la ora 17, pâna când locul lor este luat de seria marilor camerale ale festivalului.

Muzica de camera a lui Enescu este adunata in general in week-end, când in matineu, de la ora 11, la Sala Auditorium aa MNAR, poate fi urmarita seria "Enescu si contemporanii sai". Sa nu ratati din aceata serie recitalul Ansamblului Nash din Marea Britanie, din 13 septembrie, dar si cel de luni, 7 septembrie, ora 17, de la Ateneul Român, când Clara Cernat (vioara) si Therese Dussaut (pian), propun un program Hindemith, Enescu, Poulenc, Huillet, Ravel.

 

In sfârsit, incepând de marti, 8 septembrie, de la ora 17, poate fi urmarita la Ateneul Român seria "Concerte camerale", primul moment fiind sustinut de corul si orchestra "Les Arts Florissants", dirijor William Christie, cu oratoriul in trei acte "Susanna" de Haendel. Aceste concerte vor alterna cu recitaluri din seria „Enescu si contemporanii sai", cum este cel din 10 septembrie, cu Cvartetul "Faure", cu un program Mahler, Enescu,Fauré.

Un concert ce nu trebuie ratat din seria de la ora 17 de la Ateneul Român este cel din 11 septembrie, cu English Chamber Orchestra dirijata de Roy Goodman, unul dintre solisti fiind pianistul de orgine româna Teo Gheorghiu, o celebritate europeana inca din copilarie, ce va cânta Concertul nr. 12 pentru pian si orchestra in La Major de Mozart. Un alt reper al seriei este programat pe 15 septembrie, cu orchestra Saint Martin in the Fields, condusa de Kenneth Sillito, solist Murray Perahia in Concertul nr. 17 pentru pian si orchestra in Sol Major de Mozart si Concertul nr. 3 pentru pian si orchestra in Re Major de Bach.

Optiunile fiecaruia vor depinde bineinteles, de timpul pe care il are la dispozitie, dar si de faptul ca deja 85 % dintre biletele puse in vinzare pentru festival sunt deja rezervate. Sa nu uitam ca Sala Palatului este diminuata din punctul de vedere al capacitatii la ora actuala, având disponibile doar 2.500 de locuri. Asa ca, daca vreti sa mai prindeti bilete, se pare ca trebuie sa va grabiti, altfel, veti ramâne cu ceea ce va pot oferi Televiziunea româna sau Radioul public, cel din urma transmitând integral festivalul in direct sau inregistrat, prin Radio România Cultural sau Radio România Muzical.

 

 

OLTEA SERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969) este muzicolog si critic muzical, actualmente redactorul-sef al postului public Radio Romania Cultural, dupa ce a condus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semneaza in continuare rubrici saptamanale in Ziarul de Duminica si Adevarul literar. Activitatea ei publicistic" cuprinde peste 2.000 de articole aparute in presa scris", majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni si programe de radio si numeroase emisiuni si aparitii TV. Este semnatara traducerii si a articolelor privind compozitorii romani pentru Larousse - Dictionar de mari muzicieni  si responsabil" cu sectiunea muzical" a Dictionarului enciclopedic. Este membr" a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. A fost distins" cu mai multe premii, printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului National al Audiovizualului in 2002 si Premiul pentru Publicistic" al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania in 2006. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO