Ziarul de Duminică

Primul om a fost o femeie. Venită din Cosmos/ de Stelian Ţurlea

Primul om a fost o femeie. Venită din Cosmos/ de Stelian Ţurlea
23.12.2010, 23:46 37

"Dacă aţi avea dovada că Dumnezeu nu există, sunteţi siguri căoamenii ar vrea s-o vadă? Şi v-aţi gândit bine ce consecinţe aravea răspândirea unei asemenea veşti? Pe această planetă, douămiliarde de fiinţe omeneşti trăiesc sub pragul sărăciei. Jumătatedin populaţia globului supravieţuieşte, lipsită de orice fel demijloace de trai. V-aţi întrebat oare ce anume ţine în picioare olume atât de strâmbă, atât de dezechilibrată? Speranţa! Speranţaîntr-o forţă superioară şi binevoitoare, speranţa într-o viaţă maibună, după moarte. Puteţi numi această speranţă cum doriţi:Dumnezeu sau credinţă."

Şi încă: "Dacă i-aţi aduce lumii dovada ştiinţifică a faptuluică nu Dumnezeu a creat viaţa de pe pământ, această lume s-ardistruge. Un miliard şi jumătate de fiinţe omeneşti trăiesc într-omizerie intolerabilă, inacceptabilă, insuportabilă. Ce bărbat, cefemeie şi ce copil în suferinţă şi-ar accepta condiţia, dacă n-aravea speranţa? Cine i-ar opri să-şi ucidă aproapele şi să înşfacetot ce le lipseşte, dacă, în conştiinţă, n-ar avea sădită credinţaîntr-o ordine transcendentă? Religia a ucis, dar, în acelaşi timp,a şi salvat vieţi; le-a dat atâta putere celor mai dezmoşteniţidintre oameni! Nu puteţi stinge o asemenea lumină."

Acesta este mesajul romanului lui Marc Levy, Primanoapte*, apărut în Franţa anul trecut, tradus la noi dupăcâteva luni de editura care i-a tălmăcit aproape toate cărţile. Eun roman masiv, incitant, plin de tensiune, cu tramă poliţistă,care îşi poartă cititorul cam prin toată lumea, din Etiopia, laParis, Londra, Amsterdam, în China, în Siberia şi în nordul extremrusesc. Eroina, un arheolog pasionat, descoperă un fragmentdintr-un disc de piatră antic care, alăturat altor fragmentesimilare, patru sau cinci la număr, răspândite prin diverse situriale lumii, pe care ea trebuie să le găsească, transmite un mesajdin partea unei civilizaţii din urmă cu patru sute de milioane deani. Adică dinaintea apariţiei omului. Civilizaţie în mod certextraterestră. Fireşte, eroina şi iubitul ei care o ajută şi osalvează, sunt împiedicaţi în căutările lor de un grup de indiviziextrem de bine organizaţi, care la rândul lor sunt împiedicaţiparţial să reuşească de adversari ai lor. Romanul are o importantătramă poliţistă, încât nu vom dezvălui mai mult din acţiune. Darvom spune că este o carte care se citeşte cu sufletul la gură, cupasiune, surpinzătoare şi care uimeşte la final prin ideea pe careo aduce în discuţie. O aventură fantastică, scria "Le parisien". Cutotul de acord.

*) Marc Levy, Prima noapte. Editura Trei. Traducere dinfranceză şi note de Marie-Jeanne Vasiloiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO