Ziarul de Duminică

Prinde-ma! Daca poti!

19.03.2003, 00:00 28

Situatie: dupa ani de zile de cautari pe toate continentele, Ana-Maria Vlas ajunge pe mana politiei. Comisarul Moldovan, care a urmarit-o pe femeie timp de aproape zece ani, ii stie toate dedesubturile, uimit de inteligenta femeii, se hotaraste sa o ia in custodia sa, pe post de consultant in cadrul departamentului de fraude bancare. Lupul paznic la oi, cum zice o vorba. Cum nu s-a gasit inca regizorul care sa vina cu ideea asta, rezumati-va sa vedeti filmul lui Steven Spielberg, "Catch me if you can" (Prinde-ma! Daca poti!").
Maestrul SF-ului horror a incercat o noua formula, care pe fanii sai traditionali e posibil sa-i fi dezamagit. Cu DiCaprio in rolul principal, Spielberg vine cu o poveste despre un talhar simpatic si un agent FBI (Tom Hanks) care face o obsesie din a-l prinde. Intre cei doi se creeaza o legatura speciala, ca-ntre profesionisti sau ca intre doi oameni singuri, care se cauta si se pandesc in ajunul Craciunului. Tanarul Frank Abagnale Jr. tepuieste tot ce se poate, devenind cand pilot de avion, cand medic, cand avocat. Aura norocoasa care il inconjoara il ajuta sa nascoceasca neincetat si sa fie rasplatit indoit pentru fiecare gest. Inteligenta il avertizeaza insa ca ar trebui sa se opreasca, doar ca o data pornit nu prea mai e cale de intors. Inarmat cu o filosofie de viata - "stii de ce Yankeii castiga mereu? Pentru ca au costume cu dungi si toata lumea e cu ochii pe ele..." - Frank merge mai departe.
In timp ce agentul Carl Hanratty (Tom Hanks) merge meticulos pe urmele sale, ca si cand acesta ar fi unicul sau scop in viata, pe jumatate amuzat, pe jumatate infuriat, dar mai mult ca un parinte decat ca un politist. Dar nu la fel de ingaduitor ca parintii naturali.
Rolul lui Tom Hanks aduce foarte mult cu cel jucat de Jack Nicholson in "The Pledge," cu diferenta ca aici nimic nu este tragic, chiar daca si politist si cel aflat in afara legii sunt singuri.
Chiar daca Spielberg nu va mai face nici un film din aceasta categorie, bucuria de a-l fi vazut ramane aceeasi. Se pare ca regizorul este foarte bun in manipularea unor sentimente simple - frica sau bucurie. "Catch me" este un film pe care te bucuri sa-l vezi pur si simplu, nesofisticat, care te intoarce la originile artei.
Toate scenele sunt supercool, pline de umor, insa poate cea mai cea este prima intalnire dintre cei doi, in care Frank isi asuma o identitate noua, iar Hanratty cade in plasa (sau nu, daca e sa-l credem). Frank schimba identitati asa cum altii fac schimb de CD-uri, fara sa se piarda cu firea macar o clipa. Sa zicem ca, asemeni lui Michael Jackson, identitatea lui Frank este oarecum scindata, doar ca tipul are mult mai mult sange rece, nelasand frustrarile sa il domine.

Catch me if you can, SUA, 2002. Regia: Steven Spielberg. Cu: Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken.

Acest material apare in Ziarul de Duminica, suplimentul cultural al Ziarului Financiar



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO