Ziarul de Duminică

Provocările Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara/ de Oana Boca

Provocările Festivalului Internaţional de Literatură...

Autor: Oana Boca

27.09.2013, 00:00 72

Organizatorii Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara „La Vest de Est / La Est de Vest”(FILTM) îi provoacă pe iubitorii de literatură să ghicească numele celor 12 invitaţi ai ediţiei de anul acesta, plănuită să aibă loc în perioada 23-25 octombrie, la Galeria Theresia din cadrul Bastion.

Organizatorii au lansat pe pagina de Facebook a Festivalului un concurs constând în pachete de cărţi însoţite de autografele invitaţilor. Cei interesaţi să intre în competiţie sunt sfătuiţi să trimită propunerile lor pe adresa office@headsome.ro, până pe data de 23 septembrie 2013. În ultima seară a Festivalului, prin tragere la sorţi, organizatorii vor extrage numele câştigătorilor.

Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europă”.
În acelaşi timp, FILTM se va constitui într-unul dintre proiectele importante care vor completa oferta de activităţi cu care Timişoara va candida la statulul de „capitală culturală europeană”, în 2021.
FILTM este un proiect inţiat de Oana Boca, Ioana Gruenwald şi Robert Şerban, sub umbrela agenţiei Headsome Communication.

Oaspeţi din străinătate, ediţia 2013:

1. Primul invitat este un scriitor cunoscut pretutindeni în lume, care mărturisea, cândva, provocator: „Am avut o copilărie stalinistă fericită”. Întrebare e: o fi existând şi… Stalin cel bun? 
2. Al doilea invitat e Patriarh. Pardon, „Patriarhul” – pentru detalii, încercaţi, vă rugăm, să verificaţi pe google «Bu-Ba-Bu» (Burlesc – Balagan – Bufoniadă).
3. Al treilea invitat este fiul Ksenijei Cicvaric, cunoscuta interpretă rumână din Timocul Sârbesc; tatăl său a fost închis, ani buni, la Jilava.
4. Al patrulea invitat e născut în 1957 şi este considerat autorul-cult al generaţiei sale, a cărui operă literară a devenit portavocea „învinşilor” din Croaţia urbană.

5. Cel de-al cincilea invitat a scris, cândva, povestea unui copil român pe străzile din Italia. Cartea, nominalizată la Premiul Strega (cel mai important premiu literar italian) si desemnată „Cel mai bun debut al anului 2007” de către cea mai importantă emisiune culturală a RAI, a fost tradusă şi în limba română.
6. În fine, cel de-al şaselea invitat este cel mai tânăr autor de proză care figurează în ultima ediţie a „Scurtei istorii a literaturii sîrbe” de Jovan Deretić.

 

Scriitori români invitaţia la ediţia 2013:

1. Poetul-puzzle-prozator căruia literatura română îi datorează existenţa personajului NEA GICĂ, „cel mai mare frizer din lume". Face parte din categoria aceea de scriitori care trăiesc rezervat, dar lasă urme. Altfel, „un spirit feeric, ludic şi copilăros, din familia unor Dimov sau Brumaru”, vorba lui Mircea Cărtărescu.
2. Scriitoare (şi traducătoare cunoscută). Are obiceiul, câteodată, să compună proze despre un pitic, un copac în forma de Y, un hotar, o prinţesă sau un izvor care are barba verde, iar, alteori, se întreabă, cântând, ce ni s-a dat şi ce nu se mai ia. Sau o face pe Terorista să cînte „Într-o zi mi-ai dăruit o portocală”.
3. S-a născut la Timişoara, pe 11 septembrie 1980, într-o familie tipic central-europeană. Premiat, pentru poezie, chiar de la debut (Premiul USR Timişoara, în 2001). Apoi a alunecat spre proză. A avut o lectură publică la Paris. N-a fost rău. Dar parcă i-a plăcut mult-mult şi la Kikinda, anul asta, la Short Story Festival. 
4. Poetul care face proiecţii cu filme parafine la el acasă. Cinema, gen. Locuieşte la Domnişoara Timişoara şi îi place la nebunie asta: pur şi simplu refuză să se lase sedus de mirajul Capitalei. 
5. Dacă ar fi să-l credem pe Marius Chivu, despre cel de-al cincilea scriitor invitat la FILTM 2, am putea spune că el este cel căruia îi datorăm toate volumele de proză scurtă publicate în ultimii ani de autorii români. A, nu, nu are cenaclu! Să ne întoarcem la sursa invocată: „E, pur si simplu, cel mai bun autor de proză scurtă de la noi. Dacă el ar scrie câte un volum de povestiri pe an (poate chiar şi mai rar), acest gen ar trebui cu desăvîrşire interzis tuturor celorlalţi scriitori”.
6. Optzecist. Parte din istoria Desantului, din constelaţia bănăţeană. În copilărie, s-a întâlnit cu una dintre cele mai observate comete ale secolului al XX-lea şi una dintre cele mai strălucitoare din ultimele decenii. Acesta este, poate, motivul pentru care una dintre cele cărţile sale stă sub semnul „cosmic” al acestei întâlniri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO