Ziarul de Duminică

Proze-liţe (XXVIII). Reconstituirea/ de Anamaria Smigelschi

Proze-liţe (XXVIII). Reconstituirea/ de Anamaria Smigelschi
15.03.2013, 00:00 189

 - Cine a muşcat din brânză ? Care eşti ăla? Cine e nemernicul care a muşcat brânza?

Pipidonţii, cu respiraţia tăiată, rotesc ochii  îngroziţi şi dau din cap, adică, NU.

Divina bucată triunghiulară de parmezan Grana Padano din Italia, trasă în ţiplă, este muşcată pe muchia îngustă, o muşcătură mică, rotundă, cu dinţişorii desenaţi ca în filmele lui Walt Disney. Parmezan din pachet!

În anii ’50, ’60 o pătură socială destul de numeroasă primea pachete din străinătate. Unii, văduve de consilieri, familii întregi de foşti moşieri ori deţinuţi politici, doamne descurcate cu prieteni sau rude binevoitoare, chiar trăiau din pachete:

- Din ce se ţine madam Velimărişteanu, aşa fără nici o pensie?

- Din pachete.

- Vai ce şemizetă chic, de unde ai luat-o?

- E de la pachet!

Tot ce era frumos, modern, parfumat era din pachet.

Şi noi primeam pachete, tricouri de bumbac mercerizat, fine şi strălucitoare, fuste plisate de tergal, cuburi de supă, mocasini cu talpă moale de crep, panettone de Crăciun…Săpunurile de lux (unele chiar aşa se chemau, LUX) veneau ciuruite cu burghiul şi cutiile de nesscafe cu staniolul sfâşiat ca nu cumva să importăm cine ştie ce chestii periculoase pentru securitatea statului.

În ultimul pachet venise şi bucata aceea de parmezan, aurie şi zgronţuroasă. Deschideam din când în când frigiderul şi ne uitam la ea cu un nemărginit respect, cu gândul pofticios la nenumăratele feluri de paste, gnocchi, agnolotti, tagliatelli verdi sau simple spagete pudrate bogat cu parmezan ras, că înăuntru o să folosim în continuare caşcavalul uscat (tip parmezan) Tilsit sau doar brânză de burlan.

- Cine a muşcat brânza? Tu? Tu? Nimeni nu recunoaşte.

- DA? Bine! Facem o reconstituire! Toată lumea e suspectă, chiar şi eu! Câţi suntem? Adulţi : Tati, Mami, Ioana, Doru, Mario şi cu mine (Cici se mutase prin căsătorie în Cotroceni, deşi putea fi socotit şi el ca suspect ) - şase. Minori : Tudor, Ionuţ, Măriuca şi Dica, teta lor aproape copil şi ea - patru.

Tai zece dreptunghiuri din brânză autohtonă de 7x4x2 cm.şi urcăm în salon pentru expertiză. Pun în mijloc, pe masa rotundă, pe o tavă de argint, corpul delict- parmezanul violat şi aliniez zece foi de hârtie cu numele fiecăruia. Pe rând toată lumea muşcă o bicăţică de brânză şi o înghite, negativul este plasat în dreptul numelui. Toate amprentele, una cîte una, sunt comparate cu originalul.

Stupoare!! Nu se potriveşte nici una, nici cele mici, curăţele şi graţioase nici cele mari şi colţuroase .

Ei, atunci înseamnă că e Tanţa care vine joia la spălat. Săraca, o fi crezut că e săpun! Dă-o încolo! Hai mai bine să radem şi să gustăm parmezanul Grana Padano peste un uriaş castron de spagetti al pomodoro.

Mai trec vreo 45, 46 de ani.Anul ăsta Ioana, eu şi Salamino la volan, plecăm la Viena, la Măriuca, să petrecem paştele catolic cu bunătăţi ortodoxe, ouă, miel, ciorbă, drob, pască.. Facem noi şi oarece turism cultural dar mai ales ne drăgălim şi povestim tot felul prostii în patul enorm şi călduţ.

La un moment dat Măriuca, cu ochii aburiţi de emoţie şi pocăinţă, mărturiseşte ca ea muşcase parmezanul, ne povesteşte cât fusese de îngrozită de-a lungul întregului proces şi cât de uşurată s-a simţit când eu, comparând bucăţica ei de brânză am greşit şi am pus-o invers de nu s-a potrivit. Vina nerecunoscută a mai chinuit-o multă vreme până când s-a mai estompat dar de uitat, niciodată !

Înţelepciunea populară nu se dezminte, iată cum se arată că adevărul iese întotdeauna la suprafaţă!

 

P.S. Filmul lui Lucian Pintilie RECONSTITUIREA a fost făcut abia în 1969. La 5 ianuarie 1970 a avut premiera şi a fost înterzis după trei zile de rulare

 
 

Anamaria Smigelschi, născută în 1938, al patrulea copil dintr-o familie specială, tatăl, arhitect, fiul  pictorului ardelean de origină poloneză Octavian Smigelschi şi mama, italiancă venită în Romania prin căsătorie, soţia lui Ion Alin Gheorghiu, este artist plastic-grafician, posesoare a numeroase premii naţionale şi internaţionale, autoare a opt cărţi pentru copii şi ilustratoare a nenumărate altele. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO