Ziarul de Duminică

Psihologia pentru toţi

Psihologia pentru toţi/ de Ziarul de Duminică
17.02.2011, 23:48 101

Editura Trei a lansat spre sfârşitul anului trecut o nouă serieintitulată Psihologia pentru toţi, care oferă cunoştinţe corecte siaccesibile despre toate aspectele in care sufletul contează. Astfelsunt inlaturate erorile si miturile continute in psihologiapopulara. Colectia se adreseaza tuturor celor care doresc sa intrein contact cu descoperiri si teorii de ultima ora. Colecţia este opropunere inedita care vine in completarea colectiilor traditionaleale Editurii Trei: seria "Psihologie-Psihoterapie" care are o aluraacademica si seria "Psihologie practica", axata pe recomandari sisolutii inspirate din experienta profesionala a autorilor,consilieri si psihoterapeuti celebri. Noua colecţie este coordonatăde Simona Reghintovschi. Au apărut până acum mai multe titluri.

S.O. Lilienfeld, S. Jaylinn, J. Ruscio, B.L. Beyerstein - 50de mari mituri ale psihologiei populare.
Ne folosim doar 10% din capacitatea creierului? Suntem atrasi departeneri diferiti de noi, care ne completeaza? Majoritateaoamenilor bolnavi mental sunt violenti? Hipnoza ajuta lareamintirea unor evenimente uitate? In fiecare zi, stirile depresa, programele de televiziune, filmele si internetul nebombardeaza cu afirmatii in ceea ce priveste o multime de subiectepsihologice - functionare cerebrala, amintiri recuperate, testareacu poligraf, relatii romantice, relatii copil-parinte, tulburarimentale si psihoterapie, pentru a numi doar cateva dintre ele. Desidisponibile cu promptitudine in librarii si pe internet, sursele depsihologie populara abunda in mituri si conceptii gresite,dezinformarea referitoare la psihologie fiind cel putin la fel deraspandita ca informatia corecta. Fara un ghid calauzitor, demn deincredere, pentru a face distinctia intre mitul psihologic sirealitate, suntem expusi riscului de a ne pierde intr-o jungla deconceptii gresite.
Cartea de fata sondeaza 50 de mituri larg raspandite alepsihologiei populare, convingeri mentinute pe scara larga carecontrazic ostentativ cercetarea psihologica sau exagerari saudistorsionari ale unor afirmatii care contin un sambure de adevarsi inarmeaza cititorii cu cunostinte exacte, pe care le pot utilizapentru a lua decizii mai bune in lumea reala. Tonul informal,antrenant, limbajul non/tehnic fac accesibila cartea, in mod egal,specialistilor si nespecialistilor. Traducere din engleza de IlincaHalichias.

SergeTisseron, Isabelle Gravillon - Psihologia jocurilor video.Jocurile video sunt prezente peste tot, spatiul pe care-l oferaeste din ce in ce mai frumos, istoriile pe care le povestesc suntdin ce in ce mai captivante, iar adeptii lor, singuri sau in retea,traiesc emotii exceptionale. Numeroase intrebari framanta parintiisi profesorii, dar si jucatorii trecuti de adolescenta: Jocurilevideo pot fi aliati in cresterea copilului, favorizand dezvoltareadiferitelor abilitati sau sunt nocive si creeaza dependenta? Suntca niste monstri ascunsi in spatele ecranului care vor devoracopiii? Exista o frontiera de netrecut intre scoala si jocurilevideo? Este posibila vindecarea tulburarilor psihice cu ajutorullor?
Pentru autor, pasiunea pentru aceste spatii noi nu este o problemamedicala, ci o problema educativa. Dar cum sa intelegem putereajocurilor video, fara sa le recunoastem mai intai seductia? Carteade fata ne introduce in lumea interioara a jucatorului, a relatieidintre el si lumea virtuala, demontand resorturile interioare alefascinatiei exercitate de jocurile video. Scrisa intr-un limbajclar, cartea se adreseaza tuturor celor interesati de psihologiajocurilor video. Traducere din franceza de Dragos Jipa.

VirginiaSatir - Arta de a făuri oameni. Psihologia familei. Traduceredin engleza de Nicoleta Dascalu.Viata unei familii seamana cu unaisberg: majoritatea oamenilor cunosc doar o zecime din ceea ce seintampla - zecimea pe care o vad si o aud. Unii banuiesc ca arputea fi mai mult decat atat, dar nu stiu exact ce si nici nu stiucum sa caute. Pornind de la experienta sa terapeutica bogata,autoarea subliniaza rolul important al familiei pentru dezvoltareatuturor membrilor sai, atat copii, cat si adulti. In toatefamiliile, disfunctionale sau nu, actioneaza aceleasi forte: stimade sine a fiecarui membru al familiei, comunicarea dintre membriifamiliei, regulile de interactiune dintre ei si legaturile familieicu societatea.
Exercitiile propuse in carte vin in sprijinul tuturor celor carevor sa aduca schimbarea in propria familie si permit accesul lamodul de lucru al Virginiei Satir, extrem de util si pentrupsihologi, consilieri si terapeuti. Scrisa intr-un limbajaccesibil, plina de exemple, cartea se adreseaza tuturor celorinteresati de psihologia familiei.
Virginia Satir este cunoscuta pentru contributiile saleinovatoare la terapia familiei, care pun accent pe constelatiilesistemice familiale. Pornind de la experienta clinica, a propus unmodel al procesului de schimbare, utilizat in prezent si indomeniul organizational. A initiat primul program de formare interapia familiei, iar ideile sale au stat la baza aparitieiprogramarii neuro-lingvistice (NLP). A scris numeroase articole sicarti, printre care "Self Esteem", "The Satir model: family therapyand beyond", "Conjoint family therapy". Traducere din engleza deNicoleta Dascalu.

Sigmund Freud - Psihopatologia vieţii cotidiene. Fiecaredintre noi a avut momente in care nu si-a putut aminti un numepropriu, a uitat de o intalnire, a pierdut un obiect primit in darde la o persoana apropiata. Sunt toate aceste "acte ratate" cauzatede un periculos proces de deteriorare a creierului sau doarexpresii simbolice ale unor tensiuni sau conflicte psihice?
Freud, intemeietorul psihanalizei, demonstreaza capsihopatologia noastra cea de toate zilele este o tulburare minorasi trecatoare, de cele mai multe ori, a vietii psihice, darsemnificativa. Ea ne face transparenti pentru ceilalti, asa cum iiface si pe ceilalti transparenti pentru noi. Daca vrei sa citestigandurile ascunse ale celorlalti invata de la Freud cum sadecriptezi actele ratate! Traducere din germana de D. Ştefănescu siH. Spuhn.

John E. Sarno - Reţetă pentru minte şi corp. Cum să vindecidurerile trupului. Ai dureri continue la gat, spate si umericare nu trec? Ai incercat tratamente conventionale sau alternativecum ar fi plantele si acupunctura, insa problemele persista?Doresti sa intelegi felul in care mintea si corpul tau potinteractiona pentru a-ti rezolva problemele legate de durere? Dacaraspunsurile tale sunt afirmative, nu dispera! Lupta cu durerea nueste o cauza pierduta. Doctorul John E. Sarno, un deschizator dedrumuri care a ajutat mii de pacienti sa se insanatoseasca, itiprezinta cea mai puternica arma pe care o ai in razboiul cu durereasi neputinta…
John E. Sarno este profesor de medicina recuperatorie la NewYork University School of Medicine. El este initiatoruldiagnosticului psihosomatic al sindromului tensiunii musculare,autor al mai multor carti de succes in domeniu. Printre pacientiisai tratati cu succes se numara mai multe VIP-uri, printre careactrita Anne Bancroft. Traducere din engleza de DanaMares.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO