Ziarul de Duminică

"Ascult picurii de ploaie... pic, pic, pic..."

21.01.2004, 00:00 88



Un tanar poet, Valentin Gheorghiu, ne informeaza ca asculta picurii de ploaie, care se sparg de...Oferim un premiu cititorilor care vor ghici de ce anume. Mentionam ca nu este vorba nici de asfalt, nici de ferestre, nici de umbrele, nici de acoperisuri, nici de caroseriile masinilor...



Picurii de ploaie se sparg de "crestetul juramintelor" lui Valentin Gheorghiu. si scot urmatorul sunet: "pic, pic, pic..." Era - sa recunoastem - greu de ghicit. Tanarul poet este de altfel mereu imprevizibil, in sensul negativ al cuvantului. El ne ia mereu prin surprindere, ca un sofer care nu stie sa conduca si merge cu masina in zig-zag pe strada, urcand din cand in cand si pe trotuar. Nu stii unde sa te ascunzi de bolidul scapat de sub control al poeziei lui.



"Netagaduita cafa a disperarii - explica Valentin Gheorghiu, lasandu-ne siderati -/ isi face loc in sine-mi/ dand din coate si strigand";



"Eram mut - adauga el -./ Dar totusi puteam sa vorbesc/ cu sinele inlauntrului meu,/ Numai ca el nu voia sa-mi vorbeasca."



E greu sa ne imaginam un sine care sta imbufnat si refuza sa discute cu proprietarul sau. Cu atat mai greu cu cat este vorba de un sine al inlauntrului, pe care se poate in general conta, si nu de un sine care umbla hai-hui, neserios si nesociabil.



Valentin Gheorghiu are si un palmares poetic nastrusnic. El a primit in 2003 "Premiul intai si titlul de tanar poet al padurii", dupa ce a participat la un concurs organizat de Asociatia Pensionarilor Silvici din Romania. In plus, titlul cartii sale suna ca titlul unei lucrari stiintifice: Doctrina psihicului*.



"Nebunia mea - marturiseste <<tanarul poet al padurii>> - seaca-si atinge/ crestetul zburlit de vremea celor trecute/ dezlegand o parte din/ virtualul conceptului sacru."



Prefatatorul cartii, Gherasim Rusu Togan, gaseste justificari acestui delir verbal. "Ca orice adolescent bantuit de incertitudini si dotat cu priza existentiala, poetul cauta «virtutea geniului ratacitor»".



Devine tot mai evident faptul ca poetii tineri, dotati sau nedotati cu priza existentiala, ar trebui sa-si faca alcoolemia inainte de a se apuca de scris. Si n-ar strica poate sa se supuna acestui test si cei care le scriu prefetele.





*) Valentin Gheorghiu, Doctrina psihicului, prefata de Gherasim Rusu Togan, Ed. Premier, 2003. 114 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO