Ziarul de Duminică

"Jacuzzi de Emile Zola"

12.05.2006, 00:00 15

... Acesta e genul perla culturala, de frivolitate cu penaj livresc sau de bomboana roz parfumata cu nerozie, pe care ne place s-o vedem in gura puicutelor* de pretutindeni. Desigur, a celor ce citesc sau afirma ca o fac. Spun bine "ne place", pentru ca prejudecata, adanc inradacinata in mentalul colectiv masculin, potrivit careia femeile citesc din an in Paste si, atunci cand citesc, uita degraba ce au citit, amestecand ulterior baia, bucataria, alcovul si literatura, prejudecata, deci, este una care marturiseste voluptatile tiraniei "de gen" si ale suprematiei intelectuale barbatesti. Ca si in cazul procesului Dreyfuss, acuzele sunt neintemeiate, iar adevarul, cum veti vedea, strident diferit de cel clamat in versiunea oficiala. Statistici recente afirma ca, in Occident, femeile cumpara mai multe carti decat barbatii, ceea ce, fiind vorba de cumparaturi, nici n-ar fi de mirare. Ca au ajuns sa si citeasca mai mult decit barbatii, asta, da, e de natura sa produca severe nelinisti falocratilor. In Franta, o investigatie a INSEE a stabilit ca, in 2004, 35% dintre femei au citit cel putin o carte pe luna, in vreme ce procentul barbatilor cititori este de doar 20%. Iar daca, in aceeasi perioada, 30% din femei n-au citit nici o carte, procentul barbatilor aflati in aceeasi situatie este de 51%. Intr-un raport al Ministerului Culturii din Franta ("Feminizarea practicilor culturale") se precizeaza ca, "atunci cand sunt cititoare, femeile parcurg un numar mai mare de lucrari decat omologii lor cititori, respectiv 23 de carti pe an, fata de doar 19". Pentru a pune definitiv lucrurile la punct, trebuie precizat ca, in acelasi spatiu cultural, 2/3 din cei (iata ca limba romana nu ma ajuta!) ce citesc romane (carti de fictiune) sunt femei, desi in sectorul SF si proza politista, barbatii sunt majoritari (cu toate ca si acest din urma gen s-a feminizat, in anii din urma). Un librar francez, interogat pentru "Livres hebdo", declara recent: "Am cliente foarte diferite, atat profesoare si cadre superioare, cat si femei de serviciu. Toate sunt in general atrase de catre romane, in vreme ce barbatii prefera eseurile".

Subiectul, atat de vast incat ar necesita un intreg serial in coloanele acestei rubrici dedicate best-seller-urilor, a fost recent atins intr-un volum al lui Stefan Bollman, intitulat "Reading Women", un album-eseu polemic care, se putea altfel?, a devenit el insusi, la scurta vreme dupa aparitie, best-seller. Admirabil ambalat, cu multe ilustratii color comentate, volumul ne desluseste, frontal, o realitate care nu are nevoie de statistici. Este o reparatie tulburatoare, o afirmare colorata a faptului ca femeile nu doar citesc dintotdeauna, ci sunt chiar un simbol al cititului, asta cel putin de cand exista artele plastice. Excursia in imagini (cu bivuacuri in opera lui Bellini, Vermeer, Rembrandt si multi, multi altii) se deschide cu o Buna Vestire a lui Simone Martini, in care Fecioara pare sensibil deranjata ca a fost intrerupta din lectura, si se inchide, o, cat de elocvent vizual!, cu o fotografie executata de Eve Arnold si reprezentand-o pe Marilyn Monroe citind Ulysses al lui James Joyce.



*) Termenul nu are intentii peiorative, vrand doar sa aminteasca de curentul lansat in SUA de autoarea de best-seller-uri Candace Bushnell (Sex and the City), recent patruns si pe piata noastra de carte, cu un succes urias (colectia "Chic" a editurii Polirom). E vorba de "chick lit", prescurtarea de la "chicken literature", sau literatura pentru puicute.

Va urma

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO